Sa dam savoare meselor de sarbatori
Ce ati zice daca pe masa de Craciun, in loc de paine, ati avea acest simpatic bradut facut din chifle. Chifle pe care puteti sa le lasati simple sau, mai bine, sa faceti cum am facut eu: le umpleti cu branza.
Dar aceste chifle nu sunt unele din aluat de paine, ci dintr-un aluat pufos cu mult unt (am folosit unt Lurpak bloc sarat), drept pentru care, bradutul poate fi mancat ca atare, nu doar pe post de paine.
Ca sa fie un brad de Craciun in toata regula, l-am “decorat cu un sos facut din unt topit, patrunjel si usturoi”. Voi face unul si pentru masa de sarbatori, de abia astept sa le vad reactia. Simplu, nu-i asa?
- 450 g faina tip 650
- 200 ml apa calduta
- 7 g drojdie uscata (1 plic) sau 1 cub de drojdie proaspata (cat o nuca)
- 50 g unt topit si racit, eu am folosit Lurpak bloc sarat
- 1 lingura de zahar
- 1 ou
- 1 lingurita sare
- faina pentru pudrat
- ulei de masline pentru uns bolul
- 200 g branza sau cascaval
- 1 ou
- 1 lingura lapte
- 30 g unt topit
- 1/2 legatura pratrunjel, tocat marunt
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 50 g parmezan razuit
- Optional, langa, sos de rosii sau ketchup
- Intr-un bol incapator punem 50g de faina, apa calduta, zaharul si drojdia - amestecam totul si lasam la temepratura camerei pentru 15 minute (dupa cele 15 minute deasupra compozitiei ar trebui sa se formeze o spuma aerata, asta insemnand ca drojdia este activa)
- Dupa 15 minte, adaugam restul ingredientelor si incepem sa framantam
- Framantam 12-15 minute (mixerul meu KA a facut toata treaba in 5 minute) - vom obtine un aluat moale si putin lipicios
- Ungem peretii bolului cu putin ulei, formam aluatul intr-o bila, apoi il punem inapoi in bol
- Acoperim bolul cu folie de plastic (pentru a se pastra umiditate) si il punem la crescut intr-un loc calduros, pentru 2 ore
- Dupa cele 2 ore scoatem aluatul din bol si cantarim bile de 25 de grame de aluat
- Presam usor fiecare bila, punem in interiorul ei branza sau un cub de cascaval si sigilam bila
- Punem bilele unele langa aletele astfel incat sa formam un bradut (1 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1)
- Acoperim cu un serevet bradutul astfel format si il lasam pentru 3o minute la loc cald pentru a doua dospire
- Dupa cele 30 de minute batem oul impreuna cu lingura de lapte, apoi ungem usor fiecare chifla in parte (chiar foarte usor, altfel riscam sa le "desumflam")
- Coacem la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 15-18 minute sau pana cand sunt frumos rumenite
- Scoatem bradutul de la cuptor si, cat inca e cald il ungem cu sosul pe care il facem din patrunjel unt, parmezan si usturoi.
- Il consumam cald, dar este la fel de bun si rece.
- bol
- tava pentru copt
- folie de plastic
- hartie de copt/folie de silicon
- Nota: Daca doriti, puteti sa faceti acest bradut cu chifle umplute cu ciocolata. Nu il veti mai unge cu sosul de patrunjel si usturoi, ci doar cu unt.
Mesele in familie sunt o bucurie, voi doar trebuie sa le dati culoare.
Cu drag, Praji.
3 comments
Your photos look terrific [url=http://www.terradidanza.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=198912&lang=it]roma drakt[/url] !!!
It is a beautiful shot with very good light [url=https://huntingusa.com/379-atletico-madrid-drakt-jerome/]liverpool drakter[/url] 🙂
Arata delicios!!! De abia astept sa incerc si eu reteta