Atentie, creaza dependenta!
Nu m-as fi gandit sa postez o reteta de aluat de pizza, daca nu eram asaltata cu atatea cereri. Intr-adevar, in ultimul timp fac destul de des pizza si postez pe paginile de Facebook si Instagram poze ;). Asta deoarece ne-am indragostit de pizza facuta in casa si, totodata, am constatat ca este cea mai usoara metoda de a-ti da pe spate musafirii. Si nici n-ai cum sa nu fii dat pe spate cand manaci o pizza cu un aluat atat de subtire, fraged si aromat. Declar cu mana pe inima ca este cel ma bun aluat de pizza pe care l-am mancat vreodata. Bineinteles, reteta este preluata, mai exact de la Adrian Hadean. Din pacate mie nu mi-a iesit cum mi-as fi dorit de prima data cand am incercat varianta lui, drept pentru care am modificat nitel proportiile. Rezultatul: un aluat fraged si aerat, aromat si foarte gustos.
- 500 g faina alba de grau
- 250 ml apa calduta
- 3 linguri ulei de masline
- 1 cub de drojdie proaspata (cat o nuca)
- 1 lingura rasa de zahar
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de oregano si 1 lingurita de busuioc (optional)
- 1. Intr-un bol mic punem drojdia zdrobita usor, zaharul si 2 linguri de apa calduta- amestecam compozitia pana se formeaza o pasta si dam la loc calduros pana cand pe deasupra se formeaza o spuma (asta inseamna ca drojdia este activa)
- 2. intr-un bol mare punem faina, facem o gaura in mijloc si acolo adaugam restul ingredientelor, inclusiv drojdia dizolvata (si activata)
- 3. framanatam (cu mana sau cu un mixer) pana obtinem un aluat moale si foarte putin lipicios
- 4. scoatem aluatul, ungem bolul cu ulei de masline si punem inapoi aluatul
- 5. acoperim bolul cu o folie de plastic si il punem intr-un loc calduros la dospit pana isi dubleaza volumul (foto 1)
- 6. cand aluatul este crescut, il scoatem pe o suprafata pudrata cu faina si il impartim in 4 parti egale (daca vreti pizza mai mici, puteti sa il impartiti in 6)
- 7. luam fiecare bucata de aluat si il formam intr-o bila intinzand marginile aluatului si bagandu-le sub el, astfel incat sa se formeze o suprafata fina, usor tensionata (foto2)
- 8. puneti bila astfel formata pe suprafata de lucru si "sigilati-o" cu ajutorul canturilor mainilor (foto3). Procedati la fel cu toate bucatile de aluat, abia apoi apucati-va de facut blatul efectiv (cat timp intindeti blaturile, celelalte vor mai dospi putin, si, automat vor deveni mai pufoase)
- 9. cu ajutorul unui sucitor, sau chiar cu mainile intindeti un aluat cat doriti de subtire
- 10. Puneti-l intr-o tava in care ati pus hartie de copt sau, daca aveti, pe piatra; ungeti cu sos de rosii, dati la cuptorul incins la maxim pentru cateva minute (pana cand se usuca sosul), apoi scoateti-l
- 11. adaugati mozzarela si restul topingurilor, dupa preferinte, si mai dati la cuptor pana cand se rumeneste cat doriti
- bol mic
- bol mare
- mixer (optional)
- folie de plastic
- sucitor (optional)
- hartie de copt (sau piatra de granit)
- Pentru ca aluatul sa dospeasca mai repede si mai frumos, dati drumul la cuptor pentru 2-3 minute la temperatura maxima, opriti-l, apoi puneti bolul cu aluat in cuptor, cu usa inchisa.
Daca nu faceti 4 pizza deodata, formati bilele, le puneti intr-o cutie cu capac si le puteti pastra la frigider pana la o saptamana.
Love, Praji!
No comments
Alexia, as vrea sa mai adaug ca pizza din prim plan, este pizza quatro formaggi, are ca toping: mozarella, camambert, gorgonzolla si parmezan.
Mihaela, la pizza care apare in imagine, ce fel de mozzarella ai folosit pentru aspectul ala?
Este minunata, multumim!
Alexia, pentru pizza folosesc mozzarella pentru pizza dela Lidl. Atentie, nu cea care este bila in lichid, ci una pe care asa scrie: mozzarella pizza. Ca sa-ti dai mai bine seama, costa aproximativ 10 lei.
Da-mi de veste daca ai gasit-o.
Pupici.
Pe blatul de intins a fost pusa faina si malai?
Lori, pe blat eu am pus faina integrala (nu are mult gluten si nu afecteaza consisitenta aluatului).
La copt se poate pune pe hartie putin malai.
Excelent explicat … ms frumos
Spor iti doresc!