NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
iunie 1, 2016
Black cake powered by Silva Dark
Cred ca nu mai e un secret ca majoritatea dulciurilor pe care le pregatesc au alcool. Pana si la Bake Off Romania mi-a fost recunoscuta aceasta semnatura.:) Daca pana acum foloseam tarie sau vin, azi vin catre voi cu o reteta cu bere bruna si nu orice bere, ci o bere romaneasca autentica: Silva Dark. Daca avem la indemana aceasta bere de calitate, construita bine in timp, de ce sa apelam la o bere de pe alte melaguri?! Sunt foarte bucuroasa ca Silva mi-a dat ocazia sa va arat si voua ce minunatii de preparate se pot face cu o bere buna si cu ingrediente la indemnana tuturor.
Sunt o sumedenie de combinatii alimentare care se pot face cu bere dark, insa preferata mea ramane cea in care berea bruna e cel mai bun prieten al pudrei de cacao. Ce-mi place cel mai mult la acest tort este faptul ca la coacere, alcoolul si berea ia o aroma intensa de caramel, totodata structura blatului ramanand umeda si cremoasa (ca doar stim ca prajiturile umede sunt cele mai bune). Si daca am spus mai sus ca berea lasa dupa coacere gustul de caramel, am venit in completare cu un crantz toffee. Acest crantz este de fapt un fel de caramel expandat de a carui metoda de preparare va veti indragosti garantat. Pentru a completa imaginea tortului ideal, am facut un frosting din crema de branza care echilibreaza perfect aroma berii.
Si daca tot v-am facut pofta de bere, va anunt ca Silva este partener al Gourmet Festival care se desfasoara in acest weekend (3-5 iunie) la drive-in Baneasa Shopping City, si unde, subsemata este blogger oficial. Asa ca va zic sa nu mai stati pe ganduri, faceti acest deicios tort cu bere bruna, frosting cu crema de branza si crantz toffee, apoi sa trageti o fuga la festival unde eu va voi astepta cu drag.
Blatul
Incingem cuptorul la 180 grade
Punem intr-o cratita untul si berea si le punem la foc mic pana se topeste untul
Dupa ce s-a topit untul luam de pe foc, adaugam pudra de cacao, amestecam, apoi dam deoparte
Intr-un bol batem ouale cu praful de sare si zaharul pana se deschid usor la culoare, apoi adaugam smantana
Dupa ce s-a racit usor, turnam compozitia cu bere si unt peste oua si amestecam bine
Incorporam bicarbonatul de sodiu in faina, le adaugam peste compozitia lichida si amestecam usor cu o spatula, doar cat sa se omogenizeze compozitia.
Tapetam fundul unei tavi de tort cu hartie de copt, turnam compozitia (nu va speriati daca pare cu cocoloase) sicoacem la 180 de grade pentru o ora (bineinteles, inainte sa fie gata facem testul scobitorii – daca iese curata inseamna ca e copt)
Tapetam o tava de chec cu unt, apoi cu hartie de copt
Punem intr-o oala cu peretii inalti (la un moment dat compozitia se va umfla) zaharul, mierea si apa si dam la fiert la foc mic
Fierbem pana cand compozitia ajunge la temperatura de 145 grade celsius (aporximativ 10 minute)
Daca nu aveti un termometru, stati langa vas, cand vedeti ca isi schimba culoarea, luati cu lingurita un strop si puneti-l intr-un pahar cu apa rece – daca acesta se transforma imediat intr-o biluta tare, inseamna ca a ajuns la temepratura potrivita
Luam de pe foc si punem bicarbonatul de sodiu, apoi amestecam rapid cu un tel para
Compozitia se va umfla si se va transforma intr-o spuma de culoare maro deschis
Turnam compozitia in tava tapetata si lasam la temperatura camerei pentru minim o ora (sau pana cand se intareste)
Dupa ce s-a intarit, acoperim cu o alta bucata de hartie de copt si spargem crantzul cu ajutorul unui ciocan de bucatarie: vom obtine cu cratz delicios cu gust de caramel
Mixam berea cu crema de branza si untul pana se incorporeaza
Adaugam zaharul cernut(!) in 2 transe, mixand bine intre ele
Punem blatul pe un platou, adaugam frostingul, apoi din loc in loc, crantzul.
Optional, pentru contrast si aspect adaugam cateva flori comestibile.
Mixer
Tava de tort
Tava de chec
Termometru de bucatarie (optional)
Tel
Spatula
Hartie de copt
Alcoolul e chiar bun, dar in prajituri. 😉
Cu drag, Praji
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.