Paine nedospita, gata in 35 de minute, cu tot cu coacere
Stiti diminetile acelea de weekend in care va treziti la ce ora vreti, mai leneviti in pat, dar va ridicati pentru ca va ia foamea?! Si mai stiti ca dupa aceasta placere urmeaza tortura „Cine merge dupa paine?”?! :)) Ei bine, la noi se intampla destul de des. Sambata asta insa nu am cedat niciunul si asta pentru ca mi-am amintit ca salvarea noastra poate fi o rapida paine cu bicarbonat si iaurt. Aveam in frigider kefir de capra delicios primit de la cei de la La Coline si am zis ca asta este clar un semn sa nu ies din casa. 🙂
embed=”true”>
Numita soda bread, aceasta este paine specific irlandeza care se face, de regula, din faina alba si faina integrala, este gata in 35 de minute, cu tot cu coacere. Este buna atat in ziua in care este facuta, cat si a doua-treia zi. Asadar, de la o dimineata de sambata in care unul dintre ceda si mergea bodoganind dupa paine, am ajuns la una in care in casa a mirosit a paine coapta si oua ochiuri. Vedeti, o banala paine nedospita si-o idee stralucita poate face o familie fericita.
- 250 g faina alba de grau + extra pentru pudrat
- 250 g faina integrala (eu am folosit faina integrala de secara. Voi puteti pune de grau sau de care doriti)
- 420 ml kefir/lapte batut/iaurt de baut
- 1 linguita de sare
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- Cativa fulgi de cereale (optional)
- Incingem cuptorul la 200 de grade
- Punem in tava cu care vine cuptorul hartie de copt, apoi pudram foaia cu faina
- Punem toate ingredientele uscate intr-un bol, apoi le amestecam cu o lingura/spatula
- Adaugam iaurtul si amestecam in continuare
- Cand nu mai putem folosi lingura, o indepartam si framantam cu mainile, doar cat sa se amestece ingredientele (nu mai mult pentru ca nu vrem ca glutenul din faina sa inceapa sa se dezvolte)
- Ne curatam mainile, le pudram cu faina si formam o bila de aluat
- Punem bila in tava, o aplatitam usor, o pudram cu faina si fulgi de cereale (daca folosim)
- Cu ajutorul unui cutit ascutit crestam painea in forma de cruce
- O bagam la cuptorul incins pentru 30 de minute
- O scoatem, o acoperim cu un prosop si o mancam dupa ce s-a racit... daca rezistam pana atunci. 🙂
- Daca nu aveti lapte batut in casa, ci doar dulce, stoarceti 1/2 lamaie in laptele dulce si veti obtine lapte batut.
Anotimpul cuptorului incins a inceput. Profitati de el.
Cu drag, Praji!