Paine cu cartofi si maghiran

 Sau cea mai buna paine pe care am facut-o pana acum!
IMG_8089

Ce poate fi mai frumos intr-o zi insorita de noiembrie, decat sa coci paine?! Va zic eu: mai nimic. Si nu orice paine, ci una cu cartofi si ierburi. Cu mana pe inimia va spun ca aceasta paine este cea mai buna paine pe care am facut-o pana acum. Crutsa usor crocanta, dar nu tare,  interior fraged si pufos, in care gasesti bucatele de cartofi… o minune! De cand am descoperit aceasta paine in cartea lui Jane Mason – All you knead is bread a ajuns in topul preferintelor noastre. A devenit de asemenea si painea pe care o fac cadou cu drag celor la care mergem in vizita. Nu va inchipuiti (nici eu nu credeam) cu cata bucurie e primita o paine de casa (de cele mai multe ori calda). Va indemn sa nu mai cumparati burete (sau paine alba), paine colorata (nu exista niciun fel de faina care coloreaza painea maro!) sau faina fiarta (covrigi&co). Rupeti 15 minute din timpul vostru (atat este timpul efectiv care vi-l rapeste paine, in rest este doar asteptare) si respectati-va corpul si sanatatea.

IMG_8109

Paine cu cartofi si maghiran
 
Ingredients
  • 500 g faina alba de grau 650
  • 3 cartofii medii
  • 250 ml apa
  • 3,5 g drojdie instant (1/2 plic drojdie Dr. Oetker)
  • 10 g sare+ 3-4 g (aproape o lingurita, pentru a o adauga cand fierbem cartofii)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2-3 fire maghiran tocat (sau orice alte plante aromatice va plac)
Instructions
  1. Fierbem cartofii cu coaja cu tot
  2. Dupa au fiert cartofii, ii scurgem, ii curatam de coaja, apoi ii pasam usor (nu ii facem pasta) – lasam piureul format sa se raceasca
  3. Intr-un bol incapator amestecam restul ingredientelor si incepem sa formam un aluat.
  4. Daca il framantam cu mana, il transferam pe un blat de lucru si framantam timp de 10 minute. Daca il mixam cu KA sau cu mixerul, il lasam in bol si mixam pentru 4-5 minute.
  5. Dupa cele 10 (5) minute de framantat vom obtine un aluat pufos, foarte bine legat. Transferam (sau nu, dupa caz) aluatul in bol, il acoperim cu un prosop uscat si il lasam sa se odhneasca pentru 15 minute
  6. Dupa cele 15 minute adaugam piureul de cartofi si framantam usor, doar cat sa se incorporeze cartofii in aluat (desi va rezulta un aluat usor lipicios, nu mai adaugati faina)
  7. Acoperim bolul cu o folie de plastic sau o punga si lasam aluatul la dospit pentru doua ore sau pana cand isi dubleaza volumul
  8. Cand aluatul si-a dublat volumul, il scoatem din bol pe o suprafata pudrata usor cu faina – impartim aluatul in doua parti egale pe cat posibil si formam doua bile
  9. Punem bilele astfel formate intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pudram cu faina painicile formate, le acoperim cu un prosop uscat si mai lasam la dospit pentru o ora
  10. Dupa ce au dospit si in tava, indepartam prosopul si cu ajutorul unui cutit ascutit (sau al unei lame) crestam usor suprafata aluatului in forma de triunghi
  11. Coacem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 45 de minute
 

IMG_8076
 
IMG_8116
IMG_8099

Mancati paine adevarata si bucurati-va de toamna!

Cu drag, Praji!

poate iti place si

No comments

    1. Daaa. Deja toata familie colecteaza scanduri care de care mai traditionale/invechite…vintage:) Multumesc Andreea!

    1. Simona, este destul de greu sa nu-ti iasa… pentru ca estte usor de urmat instructiunile 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *