Revenind la legume – căci despre ele vorbim – la fiecare supă, fie că este de vită, de găină sau de porc, pun aceleași legume, obligatoriu: morcov, păstârnac, pătrunjel (rădăcină și frunze), ceapă și usturoi. Adun și resturile de legume de la alte preparate: coji de ceapă uscată sau frunze de ceapă verde, coji de rădăcinoase, uneori chiar cotoare de ardei.
Pentru a se păstra cât mai bine, le videz crude, tăiate în bucăți mari.
Pentru o porție de supă pun, aproximativ: 1 morcov mare, 1 pătrunjel (rădăcină + frunze), 1 ceapă mare sau 2-3 mai mici, 1/2 căpățână de usturoi, 1/4 rădăcină de țelină sau o tijă de țelină apio.
Eu videz legumele în pungi speciale, astfel tin până la 12 luni la congelator. Dacă le congelați in pungi tip zip, fără vidare, țin până la 6 luni.