Desert gourmet, simplu si delicios
Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine m-a cam luat valul asta cu implicarea in tot felul de activitati culinare. E cumva ca un virus ce odata ce te ia, nici ca te mai lasa. Asa ca azi va prezint o reteta gourmet cu care particip la provocarea lansata de Electrolux – Gatesc cu Electrolux la BUcharest Gourmet Festival. E o reteta pe care eu o incadrez la capitolul patiserie-street-food-gourmet. Oare exista o asemenea categorie in lume? Daca nu exista, o inventez eu. 🙂 Din poza probabil pare ceva alambicat, sau cel putin greu de facut. Nici de departe. De tot ce ai nevoie in afara de ingrediente, este un cuptor, o plita si un pos… ok, si o tava de mini-briose.
Am incercat sa creez o reteta care desi suna pompos – Yorkshire puddings cu capsuni coapte si reductie de vin – sa fie la indemana oricui, sa fie usor de facut si cu minim de experienta. Yorkshire pudding este o painica pufoasa care se face de obicei pentru un fel prinicpal sarat, insa eu am adaptat-o adaugandu-i miere si scortisoara. Capsunile… ah capsunile astea tavalite prin otet balsamic si cimbriosr sunt un vis absolut! Despre reductia de vin nici nu trebuie sa va mai spun ca e un deliciu, care, acompaniat de „bule” fine de crema de branza aromata cu nucosara proaspat razuita face din tot acest preparat un desert gourmet cu care mandra v-as servi la orice eveniment.
- Pentru yorkshire puddings
- 1 ou
- 150 ml lapte
- 130g faina
- 30 g miere
- ½ lingurita scortisoara pudra
- Un praf de sare
- 50 ml ulei
- (o tava de mini-briose)
- 200 g capsuni
- 50 ml otet balsamic
- 3 fire cimbrisor proaspat
- 300 ml vin rosu dulce
- 2 pastai de cardamom
- 2 cuisoare
- 1 bob ienupar
- 1 bob enibahar
- 200 g crema de branza
- ¼ nucsoara proaspat razuita
- Flori comestibile
- Incingem cuptorul la 200 grade C
- Umplem uniform toate locasele tavii de briose cu ulei, apoi bagam tava in cuptorul incins pentru 10 minute
- Intr-un bol incapator batem cu un tel oul cu praful de sare, adaugam laptele, mierea si scortisoara, apoi turnam in ploaie faina, amestecand continuu
- Omogenizam bine compozitia pana cand devine fina si fara cocoloase
- Scoatem tava cu uleiul incins de la cuptor, distribuim uniform compozitia in formele de briose si dam la cuptor pentru inca 25 de minute
- Incingem cuptorul la 160 de grade
- Punem jumatatile de capsuni intr-o tava, turnam peste ele otetul balsamic, apoi le amestecam bine pana cand sunt bine imbibate in otet
- Adaugam crengutele de cimbru, mai amestecam o data, apoi coacem la cuptorul incins pentru o ora
- Intr-o cratita cu fundul gros punem vinul si mirodeniile, apoi le punem pe plita, la foc foarte mic
- Lasam ca vinul sa fiarba pana cand acesta se transforma intr-un sirop gros
- Amestecam crema de branza cu nucsoara proaspat razuita, o punem intr-un pos cu dui si refrigeram
- Cu ajutorul unei pensule cream o „panglica” de reductie de vin pe farfurie
- Intr-una dintre extremitatile panglicii punem o „gogoasa” de yorkishire pudding, apoi, deasupra ei, adaugam 3 jumatati de capsuni
- Langa panglica de reductie de vin, punem cu ajutorul posului cu dui, 3 bule (moate) de crema de branza
- Decoram cu flori comestibile
Fiti curajosi si incercati gusturi noi!
Cu drag, Praji