Vazand ca v-au placut atat de mult ciorba cu cartofi si cea cu sfecla, m-am gandit sa va dau reteta altei ciorbe pe care efectiv o iubesc. Noi o numim, (de fapt le numim verze) si este o ciorba de salata si leustean cu lapte si smantana. Poate suna ciudat ciorba cu lapte, insa nu aveti de ce va speria, rezultatul este unul neasteptat de gustos.
Bunica mea o facea cu lapte de oaie si smantana de casa. De data asta si eu am fost norocoasa pentru ca am primit de la tara niste lapte de oaie. Voi insa puteti sa o faceti foarte bine cu lapte de vaca si smantana grasa.
Spre deosebire de alte ciorbe care contin mai multe legume, aceasta contine ceapa, salata si leustean. La capitolul legume, am pus o lingura cu vraf de amestec de legume deshidratate de la Solaris Plant.
Noi facem aceasta ciorba si cu stevie, loboda sau urzici in loc de salata, deci puteti sa o faceti cu ce frunze verzi preferati.
- 2 cepe medii
- 2 salate verzi
- 1 legatura de leustean
- 1,5 l lapte gras
- 300 ml smantana grasa (fermentata, adica smantana clasica)
- 2 galbenusuri (de preferat din oua de tara)
- 1 lingura de amestec de legume deshidratate (eu folosesc amestecul fara sare adaugata de la Solaris)
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- Sare
- ½ lamaie - optional
- Tocam ceapa foarte marunt, apoi o punem in oala impreuna cu uleiul si o calim la temperatura joasa 2-3 minute
- Dupa cele 2-3 minute adaugam ½ cana de apa si o lasam sa fiarba pana cand apa scade si ceapa devine translucida
- Spalam salata, o taiem fideluta
- Adaugam salata, o claim un minut, apoi turnam laptele si lasam la foc mic pana cand incepe sa fiarba
- Spalam leusteanul si il taiem marunt, apoi il adaugam in oala, peste lapte cand acesta a inceput sa fiarba
- Intr-un bol amestecam smantana cu galbenusurile de ou, sare (eu pun pentru inceput 1 lingurita, apoi mai potrivesc de sare la final)
- Cu un polonic punem putin lapte cald in bolul cu smantana pentru a tempera compozitia
- Adaugam compozitia cu smantana in bol, apoi amestecam
- Adaugam lingura de legumele deshidratate
- Mai adaugam apa pana cand oala e aproape plina si lasam sa fiarba 2-3 minute (un clocot)
- Gustam – daca o vrem mai acra adaugam zeama de la jumatatea de lamaie.
- Rece sau calda
- Cu ardei iuti
- Cu sau fara paine