NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Trei idei de cadouri savuroase de Craciun

Picture of Prăji

Prăji

decembrie 23, 2014

… facute chiar de tine!

Cred ca, urmarindu-ma, v-ati dat deja seama ca imi place sa daruiesc, sa fac si sa pun la punct surprize, sa impachetez si sa bibilesc cadouri. Ah! De abia astept sarbatorile! Bineinteles, imi place si sa primesc (acuma na, cu-i nu-i place?!). Insa balanta se inclina spre bucuria de a darui. Si asta pentru atunci cand daruiesc, bucuria de a-l privi pe cel de langa mine entuziasmat si vesel, o depaseste pe cea de a primi. La mine clar asa este!n 

De cand sunt mica imi place sa impachetez cadouri, sa le etichetez si sa stau in sufletul celui care il desface, numai pentru bucuria de a-i vedea chipul. De unde entuziasmul, va zic eu: de la faptul ca eu cred in cadouri, cred in a face daruri, insa daruri destinate strict celui care le primeste. Cred ca este foarte important ca un cadou sa fie cu destinatie, daruit cu sinceritate si cu suflet. La ce bun sa cheltuiesti bani pe un cadou impersonal care probabil, va fi primit la fel, rece si sec, cu un simplu „multumesc”, cand poate fi unul primit cu ochi umezi, entuziasm, sarituri si pupaturi?!

De-a lungul timpului am facut multe cadouri, care de care mai haioase si simpatice, imrovizate sau manufacturate, dar toate, deopotriva gandite si facute pentru cel la care au ajuns. In majoritatea cazurilor reactia a fost conform sau chiar peste asteptari. Pe tot parcursul anului stau cu urechea ciulita si, cand aud ca cei din familie sau prietenii isi doresc ceva, tin minte sau notez undeva (sa vezi stoarcere de creieri cand stiu ca era ceva, dar nu mait in minte ce…). Este un (minim, zic eu) de efort pe care il fac si merita. De asemenea, obisnuiesc, ca pe langa cadoul propriu zis, sa adaug ceva facut de mine (de la scrub de corp, mix de uleiuri pentru par, pana la combinatii de fructe si plante pentru ceai), acel ceva care insufleteste darul. De cele mai multe ori bucuria la vederea cadouasului „anexa” este mai mare decat cea a cadoului propiu zis.

Anul acesta m-am gandit sa va dau si voua cateva idei de cadouri savuroase de Craciun, pe care le puteti face chiar voi acasa, cu minim de efort si experienta. As putea chiar sa bat pariu ca cei care le vor primi vor fi mai incatntati de „cadoul gourmet” facut de voi, decat de cel luat de-a gata.

Asa ca, ganditi-va ce prefera cei pe care vreti sa ii bucurati cu darurile voastre si suflecati-va manecile. Daca indragesc serile linistite vizionand un film bun, faceti-le cadou mixul de ciocolata, daca sunt gurmanzi si le place sa gateasca, surpindeti-i cu sarea aromata (friptura de curcan sau pui, asezonata cu acesta sare este pur si simplu irezistibila) sau, daca prefera dulciurile decadente, ciocolatoase sau sunt fani inghetata, oferiti-le sosul de caramel sarat.

Mai faceti un minim de efort si creati cate o eticheta draguta pe care sa scrieti ce contine borcanelul cu prcinina si, de ce nu, intr-un colt, un mic „Pentru …” unde scrieti mai degraba numele de alint sau porecla haioasa a celui care va primi cadouasul. 

Lista de ingrediente (Pentru mixul de ciocolata calda, cantitati pentru 1 borcan, 2 borcane mici-ca cel din poza)

Lista de ingrediente (Pentru sosul de caramel sarat, cantitati pentru 1 borcan, 2 borcane mici-ca cel din poza)

Lista de ingrediente (Pentru sarea aromata, cantitatile sunt pentru un borcan)

Cum procedăm?

Mixul pentru ciocolata calda

Razuiti ciocolata neagra si, separat pe cea cu lapte

tocati marunt ciocolata alba

amestecati cacoa cu restul de mirodenii

taiati bezelele in 3-4 bucatele

distribuiti in borcane ciocolata si cacaoa dupa cum urmeaza: ciocolata neagra…………….

deasupra puneti cateva bucatele de bezele

Sosul de caramel sarat

Intr-o oala cu fundul gros puneti apa, zaharul si mierea – fierbeti fara a amesteca pana cand se dizolva zaharul

lasati siropul sa fiarba la foc mediu spre mic mic 5-10 minute (in functie de puterea focului) pana cand capata culoarea caramelului (stati cu ochii pe cratita, in 30 de secunde se poate arde si transforma intr-un maro urat, cu un gust oribil) Atentie! In tot tipul asta nu amestecati, eventual mai miscati cratita din cand in cand, insa evitand ca zaharul sa urce pe peretii vasului

adaugati in fir subtire, cu grija, smantana – nu va speriati, bulbuci nervosi se vor ridica – se dezumfla numaidecat. Acum puteti sa incepeti sa amestecati cu un tel

cand compozitia s-a linistit, adaugati vanilia/burbonul/romul si sarea – bulbuceala se va produce din nou, nu va panicati

mai amestecati 1 minut si luati de pe foc

turnati in borcane cat inca este cald.

Sarea aromata

Razuiti coaja de la lamiae si de la lime,

distribuiti coaja pe o farfurie/tocator de lenm si lasati-o sa se usuce complet, pana cand devine tare/grunjoasa

amestecati sarea cu coaja citricelor, apoi puneti-o in borcan

Nu-i asa ca sunt super dragalase? Nu-i asa ca v-ar placea sa primiti si voi un cadouas gourmet? Ei, eu chiar cred ca e asa.

Nu uitati sa iubiti si daruiti!

Cu drag, Praji.

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.