NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Tort buturuga cu crema de branza si portocala și invelis de ganache de ciocolata neagra

Picture of Prăji

Prăji

decembrie 30, 2020

Am tot vazut pe internet poze cu acest desert si mi-am zis ca sigur e foarte greu de facut. Asta pana cand am inceput sa studiez reteta si am vazut ca de fapt e foarte usor de facut.

Am fost surprinsa sa vad ca a fost unul dintre cele mai apreciate deserturi facute in ultimul timp. Am facut tortul inainte de Craciun si am primit cerere de la familie sa il fac si de Revelion.

Pentru blat m-am inspirat din reteta Cristinei de la divainbucatarie.ro, are cele mai reusite retete, in general, dar mai ales cand vine vorba de blaturi de prajituri/torturi.

Cremele pentru interior si exterior sunt gandite de mine sau invatate de-a lungul timpului.

Reteta pare complexa, insa daca aveti un mixer, va promit ca e chiar foarte usor de facut.

Mai jos va las un clip cu reteta finala.

Lista de ingrediente (pentru blat)

Lista de ingrediente (pentru crema de interior)

Lista de ingrediente (pentru crema de exterior)

Lista de ingrediente (pentru decor)

Cum procedăm?

Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri

Batem albusurile spuma impreuna cu un praf de sare (pastram 1 lingura de albus pentru decor)

Batem/mixam galbenusurile impreuna cu zaharul si vanilia pana devin galben pal si isi dubleaza volumul

Cernem faina impreuna cu cacaoa si le adaugam peste galbenusuri – amestecam usor pana formam o pasta

Adaugam 2 linguri de albus peste comopzitia cu galbenus si faina si incorporam usor

Apoi adaugam restul de albus si incorporam cu miscari ample – realizam aceste miscari deoarece mu vrem sa spargem bulele de aer înglobate in albus – ele ajuta blatul sa creasca la copt

Pe tava cu care e dotat cuptorul punem hartie de copt, apoi turnam intindem intr-un start uniform compozitia

Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade (funcția ventilatie) pentru 12 minute

Dupa cele 12 minute, scoatem tava de la cuptor

Umezim un prosop mare de bucatarie si il pudram cu faina
Punem blatul, cu grija, cu tot cu hartie pe prosop – partea de deasupra, neacoperita de hartie este cea care intra in contact cu prosopul

Rulam prosopul cu tot cu blat intr-un sul strans bine si il lasam asa pana se raceste

  • faptul ca il rulam cat este umed va preveni craparea blatului si va ajuta la pastrarea formei
 

Crema umplutura:
Curatam 1/2portocala/mandarina și o dam prin blender sau o tocam marunt

O punem pe foc impreuna cu zaharul si nucsoara si fierbem compozitia la fic mediu 3 minute – dam deoparte și lasam sa se raceasca

Cu un tel amestecam branza cu zaharul pudra, apoi adaugam gemul de portocala

Crema decor:
Taiem ciocolata bucataele si o punem intr-un bol

Turnam peste ciocolata frisca fierbine (o luam de pe foc exact inainte de ajunge la punctul de fierbere)

Asteptam doua minute, apoi amestecam cu un tel pana obtinem i crema lucioasa

Adaugam cubul de unt si il inglobam pana se topeste

Dam crema la rece pana se raceste complet

Dupa ce s-a răcit complet o mixam pana se deschide la culoare și își dubleaza volmul

Decor (optional): dam coacazele prin albus, apoi prin zahar tos si lasam sa se usuce – acest procedeu se numeste glasare

Montaj:

Desfacem blatul din prosop si dezlipim hartia de copt de pe el – vom observa ca isi va pastra forma

Intindem uniform crema cu branza si portocala, apoi rulam la loc

Taiem oblic o parte din rulou (mai scurta) si il atasa pe una dintre partile ruoului lung – vrem sa obtinem efectul de buturuga, creanga

Distribuim crema pe suprafata „buturugii” – daca intindem cu spatula sau lingura de va crea efectul de coaja de copac. Daca insa vrem un efect mai evident, putem sa facem model cu ajutorul unei furculite.

Decoram cu rozmarin si coacaze

Ideal e sa stea minim 5-6 ore la frigider, ideal peste noapte.

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.