Hello October sau, mai bine zis, hello, Crocktober. Stiati ca luna octombrie este luna dedicata Crock-Pot-urilor?! Nici nu ma mir, in opinia mea sunt vasele care definesc cel mai bine ideea de comfort food. Comfort food, macarea calda pe care o mananci alaturi de cei dragi in zilele friguroase de toamna si iarna. Mancarea pe care o faci cu minim de efort, dar care iti aduce cea mai mare satisfactie.
Asa este si aceasta tocana de vita cu hribi, reteta mamei mele. Este tocana pe care ne-o face cand se aduna toata familia acasa. Ne asteapta cu ea calda si alaturi ne face o mamaliga din aia adevarata din malai negrisat. Cand ne intalnim e zarva mare, cand insa ne asezam la masa, linistea ia locul galagiei si asta pentru ca tocana asta este de vis!
Ce nu stie mama e ca spre deosebire de ea, eu nu trebuie sa pazesc oala in care pregatesc carnea, sa adaug „putina apa din cand in cand” sau sa o verific. Fac toata treaba in . Rumenesc mai intai carnea la functia „saute”, o scot, calesc ceapa si ardeii, adaug carnea inapoi, pun ciupercile, mirodeniile si supa, pun capacul, sigilez si in 25 de minute am o tocana de vita cu hribi care concureaza cu a ei. Functia de gatire sub presiune este o adevarata revelatie pentru mine. Sunt inca uimita cat de frageda a iesit carnea sau cat de repede a fiert fasolea pe care v-am aratat-o data trecuta.
Fie ca sunteti mamici sau bunici, fie ca sunteti ocupate sau grabite, acest multicooker chiar este salvare. Mai jos va las reteta si va recomand cu drag sa o incercati.
Ingrediente (pentru 4 portii):
600 g carne vita (eu am avut rasol, dar pulpa sau vrabioara sunt chiar mai bune) – taiata cuburi cu latura de 2 cm
300 g hribi congelati (am gasit la Auchan) – vin direct taiati cuburi
1 ceapa galbena medie – tcata marunt
½ ardei gras rosu sau capia si ½ ardei gras portocaliu (sau doar un ardei intreg, nu neaparat 2 jumatati din culori diferite) – tocat cuburi mici
2 foi de dafin
500 – 600 ml supa de vita sau 2 cuburi de supa organica si apa
1 lingurita amestec de legume deshidratate
1 lingurita boia de ardei afumata
Sare
Piper
4 linguri de ulei de floarea soarelui
Cum procedam:
Adaugam 2 linguri de ulei in vasul , fara sa acoperim vasul, setam functia „saute” – sotare, apoi punem ½ din cantiateta de carne rumenim cuburile pe toate partile
Scoatem carnea si adaugam tura 2 cu care procedam la fel
Dupa ce am scos si a doua tura de carne, tot fara a pune capacul, adaugam restul de 2 linguri de ulei si punem ceapa tocata marunt, apoi o calim pana devine translucida
Dupa ce s-a inmuiat ceapa (operatiunea dureaza 4-5 minute), adaugam lingurita de boia afumata, amestecam, apoi adaugam ardeiul gras is mai calim 1 minut
Adaugam carnea, hribii, foile de dafin, mirodeniile, ½ lingurita de sare, piper si supa (sau cuburile de supa + apa) cat sa acopere carnea (dar nu sa depaseasa nivelul carnii)
Punem capacul, il sigilam, setam supapa de abur pe „etansare”, setam functia „meat” – carne si apasam butonul minus „-” pana ajungem la 25 de minute (setarea automata a functiei „carne” este de 35 de minute, de aceea am ajustat timpul)
Dupa cele 25 de minute multicooker-ul va intra automat in functia „pastrare la cald” si va elimina presiunea
Cand ecranul arata 10 minute inseamna ca de 10 minute este activa functia „pastrare la cald”, dar mai inseamna ca toata presiunea a fost eliminata si putem ridica capacul.
Vom vedea ca am obtinut o tocana cremoasa, cu sos gros, carne frageda, si ciuperci care si-au pastrat forma.
Noi am mancat-o, bineinteles, cu mamaliga calda. 🙂