Va spuneam zilele trecute ca dupa perioada de doua săptămâni în care nu am gatit foarte mult și nu am prajiturit deloc, mi se făcuse un dor nebun sa fac ceva bun. Iată si putina rima. 🙂
Am primit niste afine de cultura foarte bune si am zis ca e rost sa încep prajiturile de sezon. Am început cu trata rustica, pe care deja multe dintre voi ari facut-o, iar acum a venit rândul unei tarte clasice pe care am umplut-o cu piure de caise si afine intregi.
Procesul este unul simplu, cum v-am obișnuit. Rezultatul: o tarta cu balt subtire si fraged si un interior foarte fresh. Nu am pus nici oua si nici lactate in compozitie pentru ca am vrut sa fie un desert răcoritor pe care sa il mancam rece, de la frigider.
Mai jos va las reteta completa si cateva poze simpatice
Ingrediente (pentru o tava rotunda cu diametrul de 26 cm sau una pătrată de 20/20 cm):
Pentru blat:
200 g faina alba de grau
100 g unt (82% grasime)
3 linguri de iaurt
1 praf de sare
Umplutura:
350 g afine (pot fi si congelate)
4 caise coapte sau 2 caise si 2 piersici nu foarte mari (eu am pus 2 caise si 2 nectarine)
150 ml apa sau nectar de caise (ideal)
Coaja unei lamai verzi
80 g zahar, de preferat brun (daca doriți mai dulce, puteti pune 100 g)
50 g amidon
1/4 lingurita nucosara
1 plic de zahar vanilat
Cum procedam:
Blatul:
Punem faina, sarea si untul intr-un robot de bucatarie si mixam pana obtinem un pesmet
*Daca nu avem robot, le amestecam cu degetele pana obtinem textura de pesmet
Turnam iaurtul si mixam pana se leaga o bila
Daca facem cum mana, framantam pana strangem tot aluatul intr-o bila, nu mai mult (daca framantam prea mult, vom activa glutenul din faina, aluatul va deveni elastic, iar dupa coacere se va intari)
Aplatizam bila de aluat, o invelim in folie de plastic/ceara si o punem la frigider pentru 30 de minute
Dupa cele 30 de minute scoatem aluatul de la frigider, il intindem intr-o foaie de 1/2 cm
Rulam aluatul pe sucitor si astfel rulat il transferam in tava
Il presam atat pe fundul tavii cat si pe pereti, apoi, cu ajutorul unui cutit ascuit taiem excesul de aluat (cel care depaseste marginile tavii)
Punem o bucata de hartie de copt in tava, peste blat, apoi adaugam fasole uscata sau orez (eu am un borcan de fasole amestecata cu orez care o folosesc doar pentru acest proces)
Apoi coacem blatul de tarta la 200 de grade (ventilatie) cu boabele in tava 15 min, apoi le scoatem si indepartam hartia de copt si mai coacem 5 minute
*Acest proces se numeste coacere „in orb”, adica fara umplutura. Blatul se coace in prealaibil pentru ca atunci cand punem umplutura lichida, acesta sa nu ramana necopt. De asemenea, pe se pot turna direct creme care nu mai necesita coacere ulterioara.
Umplutura:
Punem intr-un blender toate ingredientele, mai putin afinele si le mixam pana obtinem un piure, de fapt va fi consistenta unui smoothie
Amestecam smothie-ul cu afinele si turnam compozitia peste blatul copt
Dam din nou la cuptorul preincalzit, dar de data aceasta la 180 de grade si coacem tarta 40 de minute
O scoatem de la cuptor si o lasam sa se raceasca in tava
O servim rece
Cu drag, Praji.