Arome si texturi
Ieri faceam un sondaj pe pagina de Facebook… Deliciosul pui in lapte a pierdut rusinos in fata acestei tarte cu frangipane si capsuni. Ce-i drept arata apetisant, este delicioasa si se face si relativ simplu. Am in plan sa fac aceasta tarta de mult, mai exact de anul trecut, din octombie, de cand am vazut-o la Catalina. Ce-o fi fost in capul meu de am asteptat atat? Combinatia dintre crema de migdale (frangipane) cu gust intens si capsunile dulci-acrisoare este divina! Mai mult de atat, puteti face aceasta tarta cu aproape orice fruct doriti; Kiss The Cook, va arata si variantele altor bloggeri. Eu zic sa nu mai stati pe ganduri si sa-i dati bataie!
- 250 g faina alba de grau
- 125 g unt gras (82% grasime) foarte rece, de la frigider
- 1 praf de sare
- 3-4 linguri de apa foarte rece
- 100 g migdale
- 70 g zahar brun, sau daca aveti, zahar Muscovado
- 100 g unt la temperatura camerei
- 2 oua
- un praf de sare
- 1/2 lingurita esenta de migdale (optional)
- 200-300 g capsuni proaspete
- Punem intr-un bol incapator faina si sarea, apoi le amesetcam
- Adaugam untul taiat cuburi peste faina
- Cu ajutorul varfurilor degetelor infainate maruntim grasimea astfel incat sa obtinem un pesmet fin
- !Atentie, aceasta operatiune se face obligatoriu cu degetele, deoarece podul palmelor ste prea cald, fapt ce va face ca grasimea sa se topeasca si astfel aluatul nostru va deveni elastic si tare.
- ! Aceast aluat se poate face si in blender!
- Dupa ce am obtinut textura de pesmet, adaugam apa rece si, cu ajutorul unei furculite (reci) amestecam energic
- Dupa incorporarea apei framantam cu mana aluatul doar cat sa se lege – nu este nevoie sa avem un aluat compact, e suficient sa unim firimiturile intr-o bila
- Aplatizam bila de aluat, o invelim in folie alimentara, apoi o dam la frigider pentru minim 30 de minute
- Dupa cele treizeci de minute, scoatem aluatul, il intindem intre doua foi de hartie de copt sau pe un blat pe care am pus un pic de ulei, apoi, rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava
- Coacem aluatul in orb (va las mai jos un link cu coacerea in orb), apoi il dam deoparte si facem umplutura.. punem migdalele intr-un blender (procesator) si le transformam in faina (sau, daca va place, le lasati mai grunjoase, asemenea unui pesmet)
- 3. mixam bine ouale cu unutul si praful de sare, apoi adaugam migdalele macinate si esenta si mai mixam putin
- 4. intindem aluatul intr-o tava de tarta, il intepam cu furculita din loc in loc, apoi turnam umplutura
- 5. punem capsunile (spalate si zvantate) peste umplutura, afundanu-le putin
- 6. coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 40 de minute
- blender/procesator
- mixer
- tava pentru tarta
No comments
Salut Ela,
Am o intrebare pt tine: ce diametru are tava de tarta?
Mersi frumos!
Kati
Are 24 cm. 🙂
Ela
Nom! Doar duminică nu m-am gândit să mai fac o tartă cu frangipane. Am avut un sorbet de zmeură și litchi și voiam să le combin.
Nom! Am visat si noaptea tarta asta! :))