Tarta cu blat de cereale, crema de branza si toping de smochine – fara coacere

Mi-am propus ca toamna asta sa fac vedeta fiecare fruct si leguma cu care gatesc. Sa le fac poze frumoase si sa le scot in evidenta. Sa aiba locul ei aparte, sa fie singura si unica. Prima pe lista mea este frumoasa smochina. Am mancat pentru prima data smochine la Techirghiol, cand eram mica, intr-o vacanta de vara alaturi de ai mei. Tin minte ca eram atat de fascinata de acest fruct atat de ciudat pentru fata de la munte unde se coceau doar merele si perele, cartofii si porumbul. Mai apoi am mancat in Delta, insa m-am indragostit de ele in vacantele petrecute in Grecia. Pe insulele grecesti smochinii cresc pe marginea drumului. Sunt plini de sochine dulci si zemoase, aromate si extrem de delicioase. Anul asta nu am mancat inca smochine adevarate, a trebuit sa ma multumesc cu smochine de la Mega, importante din Turcia, fara gust si fara zeama, insa frumoase foc.

Asa ca tarta pe care am facut-o azi are ca decor smochine indulcite cu miere. Cand nu ai de ales improvizezi. Ce e foarte fain insa la tarta este faptul ca nu e necesita coacere. Blatul este din fulgi de ovaz moi cu curmale, iar crema este cu crema de branza si smanatana pentru frisca.

Tarta cu blat de cereale, crema de branzaa si toping de smochine - fara coacere
Print
Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 16 cm)
Pentru blat
  1. 100 g fulgi de ovaz/secara
  2. 200 g curmale deshidratate fara samburi
  3. 1 lingura de fulgi de cocos
  4. 2 linguri unt de cocos
  5. Daca nu va place acesta combinatie, puteti sa faceti blat din 200 g biscutiti digestivi mixati, ametecati cu 100 g unt topit si racit
Pentru crema
  1. 100 ml smantana pentru frisca
  2. 100 ml apa rece
  3. 200 g crema de branza
  4. 50 g zahar pudra
  5. 5 g (1/2 pliculet) gelatin
Pentru décor
  1. 2 smochine proaspete
  2. 1 lingura de miere
Cum procedam
  1. Hidratam curmalele in apa calduta timp de 15 minute
  2. Intr-un robot de bucatarie/blender punem curmalele stoarse foarte bine si restul ingredientelor pentru blat si mixam pana obtinem o pasta
  3. Ne umezim mana si intindem pasta obtinuta in tava, apoi dam tava la rece cat pregatim crema
Crema
  1. Punem intr-un bol mic gelatina peste care turnam apa rece
  2. Intr-un bol incapator amestecam crema de branza si zaharul pudra
  3. Incalzim smanatana pentru frisca pana cand scoate aburi – avem grija sa nu dea in clocot
  4. Turnam gelatina hidratata peste smanatana si amestecam pana se diszolva total – pana cand observam ca nu mai exista brobonele transparenta in compozitie
  5. Turnam compozitia cu smanatana si gelatina peste crema de branza cu zahar si amestecam
  6. Turnam compozitia in tava si dam la rece pentru 20-30 de minute
  7. Dupa cele 20-30 minute crema incepe sa se intareasca, astfel o putem decora
  8. Taiem smochinele felii subtiri si le punem cu grija peste crema
  9. Ungem cu miere cu ajutorul unei pensule fiecare felie de smochina in parte (daca mierea este cristalizata sau prea vascoasa o incalzim putin)
  10. Dam la rece pentru minim 3 ore.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Toamna e de abia la inceput. Vreau sa va pegatesc multe bunatati delicioase!

Cu drag, Praji.

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.