Supa crema de cartofi dulci cu ghimbir si nuci caju crocante

Zilele trecute am primit, pe Instagram, o intrebare de la o fata de 13 ani, care m-a pus pe ganduri: „Ce pot sa mananc la pranz? Sunt la dieta si nu stiu ce sa mananc.” Initial am simit revolta, cum de o fata de 13 ani este la dieta, in poze fiind o fata absolut normala?!  Apoi mi-am dat seama cata nevoie au tinerii de sustinere din partea noastra, a adultilor. E nevoie atat sa tragem semnale de alarma, cat si sa ii ajutam sa se informeze. Fie ca se lupta cu dogmele societatii, cu imaginile idealizate ale persoanelor pe care le urmaresc pe internet, fie ca, intr-adevar, se lupta cu obezitatea – o problema din ce in ce mai intalnita in randul tinerilor, datoria noastra este sa ii ajutam sa descopere alimentatia sanatoasa. E nevoie sa ii imprietenim cu legumele si fructele, cu alimentele curate si cat mai putin procesate la nivel industrial, sa ii facem efectiv sa isi doreasca sa manance sanatos.

Cu inima deschisa, usor ingrijorata, dar optimista m-am alaturat campaniei Eat like a pro lansata la nivel mondial de Beko. Prin tehnologii inovatoare, care sa faca mancatul sanatos mai accesibil, dar si mai atractiv pentru pentru tineri si cei mici, Beko ne propune sa va aratam si voua cum puteti prepara o masa delicioasa in cativa pasi simpli, cu doar cateva ingrediente.

Si ca un sfat inainte sa va arat ce reteta va propun azi: experimentati! Incercati sa pregatiti retete din ingrediente cat mai diverse. Mancati legume si fructe cat mai colorate – cu cat mai multe culori, cu atat mai multi nutrienti. Nu va fie teama sa faceti combinatii pe care voi le considerati neobisnuite doar pentru ca nu ati mancat niciodata. Evitati bauturile carbogazoase sau sucurile produse la nivel industrial. Nu in ultimul rand faceti miscare, cat mai multa miscare.

Acum ca v-am spus o parte din ceea ce cred eu ca inseamna alimentatia sanatoasa, va arat o reteta care sunt sigura ca va va incanta, mai ales daca vedeti ce contine: cartofi dulci, ghimbir, nuci caju. Rezultatul?! Cu ajutorul Power Blender-ului am facut o supa crema extrem de fina pe care am imperecheat-o cu nuci caju crocante si zeama de lime. Garantez ca rezultatul va fi unul de care veti fi surprinsi.

Fie ca sunteti parinte sau sunteti chiar unul dintre cei carora am dedicat acest articol, va recomand sa faceti aceasta supa in echipa: cineva taie ceapa si o caleste, altcineva curata ghimbirul si il razuieste si tot asa. Supa se mixeaza singura in blender, apoi blenderul se spala singur. 😉 Reteta dureaza jumatate de ora, cu tot cu timpul de pregatire a ingredientelor, mancatul nu mai mult de cateva minute.

Ingrediente (pentru 4 portii):

3 cepe medii

2 cartofi dulci

1 morcov

2 catei de usturoi

1 bucatica de ghimbir de 1 cm (daca va place mai picant, puteti pune o bucatica de 2 cm)

1 lingurita paprika afumata

2 linguri apa

Sare

1 litru de supa de legume sau apa

Pentru alunele caju crocante si servire:

Alune caju crude

Sare

Paprika afumata

Lime (lamaie verde)

Cum procedam:

Curatam si tocam cepele (nu trebuie tocate foarte marunt), apoi le inabusim in oala in care am pus in prealabil cele 2 linguri de apa (ca alternativa la gatirea in ulei) .

Inabusim ceapa la foc mic pana cand se inmoaie, apoi adaugam lingurita de paprika.

Curatam si taiem cuburi cartofii dulci si morcovul si ii adaugam peste ceapa inabusita.

Curatam si zdrobim usor usturoiul, curatam si dam prin razatoare ghimbirul si le punem in oala.

Turnam peste legume supa si lasam la fiert ~ 15 minute sau pana cand furculita intra usor in morcov.

Dupa ce legumele sunt fierte luam oala de pe foc si o lasam la racorit 5 minute.

Dupa cele 5 minute turnam tot continutul oalei in vasul blenderului, apoi mixam pentru cateva secunde la functia “smoothie” a Power Blender-ului Beko.

Alunele caju crocante:

Punem intr-un vas termorezistent alunele presarate cu paprika si sare si le rumenim putin la cuptor pentru 2-3 minute sau pana cand nucile caju emana aroma (atunci inseamna ca s-au activat uleiurile din nuci si aromele sunt la nivelul maxim).

Servire:

Punem supa in boluri, adaugam zeama de lime (+ cateva felii pentru decor) nucile caju crocante si cativa stropi de ulei de masline.

Servim supa calda sau rece.

Cu drag, Praji.

(articol sponsorizat)

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.