Spaghete cu sos de ardei copti, reteta cu care sustin reprezentatul Romaniei la Barilla Pasta World Championship

Atat de multi mi place cand primesc o provocare in care trebuie sa gandesc un preparat cu concept, sa combin gusturi si arome. In aceste cazuri simt ca munca mea este rasplatita si primesc credit pentru ceea ce am realizat pana acum. La fel este si in cazul provocarii pe care am primit-o de la Barilla, brandul de paste numarul 1 atat in Italia cat si la nivel mondial.

Intre 24-25 octombrie, va avea loc la Milano cea de-a 7-a editie a Barilla Pasta World Championship – Campionatul Mondial de Paste Barilla, cea mai importantă competiție dedicată gastronomiei italiene la nivel mondial, competitie care  a ridicat pastele la rang de haute cuisine, transformand Chefii din intreaga lume în ambasadori ai bucatariei italienesti.

La eveniment  participa Chefii din intreaga lume, selectati la nivel local de Barilla. In 2017, pentru prima data, un Chefi roman a participat la competite – George Adrian Sisiu, Chefi la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca. Anul acesta, pentru a doua oara, un Chefi roman va reprezenta Romania în prestigioasa competiție: Adrian Cojocaru, Chefi la Hotel Restaurant La Castel din Iasi. Adrian Cojocaru a fost selectat pentru a participa la competitia Barilla, ca urmare a castigarii locului 1 la Campionatul International de Pizza si Paste, desfasurat la Bucuresti, la Beraria H, in perioada 12-13 martie 2018. Reteta cu care Adrian Cojocaru va participa la concurs are un ingredient romanesc – branza de burduf –  și se va numi Linguine “Cinci gusturi ale prospetimii” – “Five tastes of freshness”, o reinterpretare autentica a legaturii dintre noi si italieni. Branza de burduf va fi adusa din România.

Revenind la preparatul meu. Ca sa sustin reprezentantul Romaniei in competitie, am fost provocata sa gandesc si sa creez o reteta de paste care sa aiba la baza conceptul Eat Positive. Pentru ca am vazut ca el a mers pe un preparat romanesc, m-am gandit sa creez si eu un sos pentru paste care sa aiba la baza felul meu preferat din copilarie si pana acum: mancare de ardei copti. Este preparatul pe care il iubesc cel mai mult! Pornind de la aceasta idee, am adaptat reteta si am creat un sos cu ardei copti, foarte putina crema de branza si nelipsitele parmezan si busuioc.

Rezultatul: un sos extrem de fin, usor si gustos. Ardeii copti au devenit companionul perfect al pastelor, ardeii iuti copti au adaugat acea nota picanta si usturoiul, tot copt, a venit sa completeze notele intense ale parmezanului.

Probabil va intrebati ce usturoi este atat de negru. Ei bine este un usturoi copt, pe care l-am primit de la prietena mea Margot, care l-a cumparat de la un festival al usturoiului de Marea Britanie. La nivel de gust seamana cu usturoi copt combinat cu gustul de otet balsamic. Imi propun sa fac un experiment, sa fac si eu in casa usturoi copt, dar am sa va tin la curent la momentul respectiv.

 

Cu speranta ca v-am deschis gustul pentru o portie de paste inedite, va invit sa ii uram succes lui Adrian Cojocaru.

In incheiere va las cuvintele lui Pietro Barilla, care insumeaza intreaga filozofie din spatele Barilla Pasta World Championship Pastele nu sunt doar un icon al gastronomiei italienesti, ci si punctul de intalnire intre dieta mediteraneana si un aliment sanatos care ofera prilejuri de socializare si care a dat lumii nenumarate retete. Nu in ultimul rand, pastele sunt o alegere sustenabila pentru planeta”.

Spaghete cu sos de ardei copti
Print
Ingrediente
  1. Barilla spaghete nr 5
  2. 4 ardei kapia
  3. 3 ardei iuti
  4. 1 ceapa mica
  5. 2 catei de usturoi
  6. 50 g crema de branza
  7. 50 g parmezan razuit
  8. 3 crengute de busuioc proaspat + cateva pentru decor
  9. 2 linguri de ulei de masline
  10. 1 catel de usturoi negru, pentru decor
  11. Piper proaspat rasnit
  12. Sare
Cum procedam
  1. Coacem ardeii capia si pe cei iuti (eu ii coc pe plita, in tigaia de fonta)
  2. Dupa ce i-am copt ii punem intr-un vas, adaugam peste ei o lingurita de sare, apoi ii acoperim si ii lasam sa se racoreasca 10 minute (sarea face decojirea mai usoara)
  3. Cat timp se racoresc ardeii, tocam marunt ceapa si o calim intr-o tigaia in care am pus uleiul de masline si untul
  4. Cand ceapa devine sticloasa, adaugam cei doi catei de usturoi zdrobiti usor si mai calim 1 minut
  5. Curatam ardeii, ii curatam bine de seminte, ii rupem fasii, apoi ii adaugam peste ceapa si usturoi
  6. Calim totul la foc mic pentru 2 minute, apoi adaugam crema de branza, parmezanul razuit si busuiocul si mai lasam la foc 5 minute
  7. Potrivim de piper (adaugam sare doar daca este nevoie, parmezanul este deja destul de sarat)
  8. Cu ajutorul unui blender vertical blenduim totul pana obtinem un sos fin (sau, daca va place, puteti sa nu il pasati foarte fin)
  9. *Daca nu aveti blender vertical, transferai totul intr-un blender tipa cana sau maruntitor*
  10. Fierbem pastele conform instructiunilor de pe amblaj
  11. Adaugam sosul peste spagettele Barilla si amestecam bine
  12. Punem o portie de paste pe farfurie, decoram cu busuioc proaspat si usturoiul copt
  13. Savuram cu zambetul pe buze.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Cu drag, Praji.

(Articol sponsorizat)

Poate iti place si

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.