Oare de ce nu am scris eu reteta asta pe blog pana acum? Cum am putut sa fac asta? De ce intrebarile?! Pentru ca a fost declarata cea mai faina combinatie in materie de salate. Declaratie facuta de celelate 3 persoane care savurat cate o salata exact ca cea din poza. Aceasta farfurie a facut parte din meniul nostru festiv pe care l-am facut in noaptea dintre ani. Voiam un antreu care sa aiba o combinatie de gusturi care sa se completeze reciproc, dar si texturi diferite. Astfel, dupa ce am trecut prin filtrul gustului meu mental, am resuit sa fac o combinatie extreme de reusita. Lipsita de modestie fiind va zic ca sunt apreciata pentru gustul pe care reusesc sail dau mancarii. 😉
Asadar, avem 3 feluri de branzeturi: brie, branza de capra si gorgonzola; andive; rucola; nuci; zmeura proaspata; prune uscate, paine prajita si o vinegreta cu otet balsamic, miere si ulei de masline. Combinatia de gusturi si texturi este atat de potrivita, niciun gust nu il acopera pe celalalt – un detaliu foarte riscant cand combini branzeturi cu gusturi intense.
Nu mai lungesc vorba, va dau reteta si va indemn sa o faceti. Va veti convinge singuri.
- 1 baton de 100 g branza de capra (eu am folosit La Coline)
- 100 g brie
- 100 g gorgonzola
- 2 andive
- O mana de nuci
- 100 g zmeura (cate 4-5 bucati/salata)
- 100 prune uscate (cate 4-5 bucati/salata)
- Ulei de masline
- Otet balsamic
- 1 lingurita de miere
- Sare
- 4 felii de paine – eu am folosit bagheta cu maia
- Dupa cum ati observat in poza, nu este mare lucru de facut in afara de plating
- Andivele se taie la cotor si se desfac frunza cu frunza – toata operatiune se face sub jet de apa rece(!) astfel andiva nu va mai fi amara
- Prajim nucile cateva minute in tigaie – pana cand isi schimba putin culoarea, iar in bucatarie miroase divin, a nuci coapte
- Intr-un borcan punem 1 lingurita de miere, un praf de sare, 1 parte otet balsamic si 3 parti otet (in functie de cat de acid ne place) apoi agitam bine
- Prajim paine intr-un prajitor sau pe un gratar, cat sa facem coaja crocanta
- Punem o mana de rucola pe jumatatea unei farfurii mari, intinse
- Adaugam cateva nuci, cateva prune rupte bucatele
- Stropim rucola, nucile si prunele cu vinegreta, apoi adaugam zmeura
- Langa rucola punem felia de paine prajita
- Pe cate o felie de andiva (sau 2 felii suprapuse) punem, separat, cele trei feluri de branza.
- Aceasta salata poate fi servita fie ca antreu, fie ca gustare alaturi de un vin spumant, chiar si ca desert alaturi de vin dulce, la 1-2 h de masa principala.

Cand gustul este completat si de textura, totul devine un vis.
Cu drag, Praji.