Ragú alla bolognese sau sos bolognez

Sosul bolonez este un sos pe baza de carne, specific bucătăriei italiene, care se foloseste in combinatie cu paste sau pentru lasagna. Acest sos de poate face din ce carne doriti: porc, vita, combinatie din cele doua, pasare, iepure etc.

Reteta este destul de simpla, complexitatea gustului insa, vine de la timpul lung de preparare la foc mic: 1-2 ore.

Sosul se poate face atat intr-o oala de fonta (cum am facut eu), una cu fundul dublu sau in slow cooker (Crock-Pot). Important este ca aceasta combinatie de carne, legume si supa sa fiarba la foc mic minim o ora.

Reteta de azi este pentru 10 portii. Eu asa fac de obicei. Pregatesc 2-3 portii imediat cum il prepar, iar restul congelez. Este ideal dacă urmați un plan alimentar, daca faceti meal prep sau daca doar pur si simplu veniți de la munca și vreti sa mâncați ceva bun, dar nu aveți timp și chef sa va complicați. Scoateți de cu seara sosul de la congelator si il dezghețat la frigider. În momente de panica și pofta, puteti pune sosul direct congelat intr-o oala si il dezghetati la foc mic.

Mai jos va las un video cu metoda prepararii, reteta scrisa si cateva poze apetisante.

Ingrediente (pentru 10 portii):
150 g pancetta (daca nu aveți pancetta puteti fie sa puneți bacon sau doar 2-3 linguri de ulei)
1 ceapa alba mare (cat un mar)
2 tije de telina (apio) sau un sfert de telina medie
2 morcovi medii (~10cm/morcov)

1 kg de carne tocata (porc, porc-vita, pasare etc)
150 ml vin rosu
80 g pasta de roșii (bulion) – un borcan mic
1,2 l supa de carne sau de legume (puteti face si din cub)
Sare
Piper
Paste ptr servire

Cum procedam:
Rumenim bine pancetta taiata felii  apoi adaugam ceapa tocata mărunt
Amestecam bine si lasam la foc mediu 1 minut
După 1 minut adaugam telina, la fel, taiata marunt, o amestecam bine cu pancetta si ceapa si mai lasam 1 minut
Adaugam morcovii, ii amestecam bine si pe ei, punem capacul si lasam  legumele sa se inabuseasca 2-3 minute
Dupa cele 2-3 minute adaugam carnea tocata (eu am folosit carne de porc)
Maruntim bine carnea, o amestecam cu pancetta si legumele apoi o lasam sa se rumneasca bine (o sigilam) timp de 3-4 minute – fara capac
Dupa ce carnea a capatat culoare maronie si nu mai avem portiuni de carne cruda, turnam 150 ml vin rosu si amestecam
Apoi diluam cele 80 g de pasta de rosii in putina supa si turnam lichidul peste carne si amestecam
Turnam si restul de supa, asezonam cu sare si piper si dam focul la mic
Lasam sa fiarba la foc mic, cu capac, timp de o 1 h, 1h 10 minute, amestecand ocazional
Daca dupa o ora nu a scazut deloc lichidul, luam capacul si continuam fierberea fara capac inca 10-20 minute pana cand obtinem un sos gros, dar cu bucatatele de carne ferme.

Fierbem tagliatelle confrom indicatiilor de pe ambalaj, le strecuram si punem peste ele sosul bolognez. Un deliciu!

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.