NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
septembrie 13, 2016
Sa ne amintim de vacantele de vara!
A fost un sfarsit de saptamana plin si frumos. De joi pana duminica s-a desfasurat Bucharest Street Food Festival. Mie mi-a placut atat de mult, incat si joi sambata mi-am cam facut veacul pe-acolo, sambata am si transmis live de la fata locului. Duminica in schimb, am vrut sa stau acasa, asta am si facut. Initial ma gandeam sa lenevesc, sa ma uit la televizor sau sa citesc. Dupa cum mi-e felul nu am reusit sa fac asta si chiar ma bucur – am avut o zi implinita, da acesta e cuvantul potrivit. A fost o duminica pe sufletul meu: m-am trezit la 11 pe muzica Lucretiei Ciobanu. Da, probabil acum va veti mira: “Adica asta e de bine?” Suntem, si eu si sotul meu, copii crescuti cu dragoste pentru traditie si implicit pentru muzica populara. La noi, duminica era zi de Tezaur Folcloric, dansam si cantam, iar casa era veselie mare. Cu cantecele Lucretiei Ciobanu povestea e chiar mai speciala pentru ca ele sunt cantate cu drag cand mergem la Stana lui Cornel.
Si trezindu-ma cu muzica asta, m-a plait un dor de viata la tara si, automat bunica Viroca. Si cum sa-mi potolesc dorul, daca nu cu niste prajitura pe care ne-o facea ea: prajitura semiluna – desertul copilariei. “Semilunele” sunt prajiturile pe care le facea cu ocazii speciale. Din fericire gasea foarte des aceste ocazii, una dintre ele fiind chiar finalul vacantei. Pentru mine de cele mai multe ori era motiv de bucurie, pentru ea, de mare tristete…
Probabil este o prajitura pe care multi/multe dintre voi o stiti, am preferat sa nu o imbunatatesc cu nimic, poate doar ca in loc de zahar vanilinat am adaugat seminte de vanilie. Daca in schimb sunteti tinere si mamele sau bunicile voastre nu va faceau prajiturile semiluni, va fac eu cunostinta cu aceasta prajitura simpla si delicioasa!
Facem un pandispan clasic: adica mixam ouale cu zaharul timp de 20 de minute sau pana cand isi tripleaza volumul sau le batem cu un tel pana ne amorteste bratul 🙂
Taiem pastaia de vanilie pe lung, cu ajutorul unui cutit razuim semintele din interior si le punem in compozitie, apoi mai mixam un minut
Adaugam, in ploaie, in doua transe faina cernuta si amestecam usor cu o spatula sau lingura de lemn cu miscari ample de jos in sus – miscarile trebuie facute amplu pentru a nu sparge bulele de aer din albus (aceste bule fac pandispanul sa creasca la cuptor)
Punem compozitia intr-o tava de ~30/40 cm in care am pus in prealabil hartie de copt sau pe care am tapetat-o cu unt si faina
Incingem cuptorul la 180 de grade si coacem blatul timp de 20 de minute
In timpul cat este blatul la cuptor nu deschidem sub nicio forma cuptorul, asta daca nu vrem ca in loc de un blat pufos sa avem un soi de clatita cu bule.
Scoatem blatul de la cuptor si din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar de patiserie, acoperit cu un prosop
Cat se raceste pandispanul preparam sosul de cacao fierband cele 3 ingrediente la foc mediu timp de 25 de minte (atnetie, indicat este sa folositi o cratita cu peretii mai inalti si sa stati pe langa plita – sosul se va umfla)
Dupa ce s-au racit si pandispanul si sosul, purcedem la formarea semilunilor: taiem cu ajutorul unui pahar cu marginea subtire semiluni pe care le scufundam putin in sosul de ciocolata, apoi in toping.
Le putem pastra la frigider in cutii inchise etans chiar si doua saptamanai.
Pretuiti-va bunicii, daca inca ii mai aveti. Pretuiti tot ce aveti de la ei, daca ei s-au dus.
Cu drag,
Praji.
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.