NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Prajitura insiropata cu crema de unt si glazura de cacao

Picture of Prăji

Prăji

martie 31, 2014

Sau cum sa tranformi un chec intr-un mini tort

Din cilcul „Daca viata iti da lamai, fa limonada”, daca bunica iti da un chec, transforma-l in tort. 😉

 Acum cateva saptamani, a venit bunica mea in vizita. Pe langa cele 3 feluri de prajituri, ne-a adus si un chec pufos, frumos si aromat. Pentru ca aveam deja multe dulciuri si pentru ca nu prea mancam chec (sechele din copilarie, stiti voi) l-am bagat la congelator pana cand urmau sa-mi vina niste idei in ceea ce-l priveste. Si iata ca ideile nu au intarziat sa apara. Cei care ma urmariti, stiti ca sotul meu este innebunit dupa tot ce inseamna amandina, fie ea in forma de amandina ca la cofetarie, fie in forma de tort… amandina sa fie. Asadar, am luat frumosul chec si l-am transformat intr-o prajitura insiropata si aromata, foarte asemanatoare cu amandina. Rezultatul: o minune delicioasa. Iar ca tabloul sa fie complet, am profitat si de timidul inceput de primavara si am decorat-o cu capsuni proaspete care au transformat-o intr-una dintre cele mai bune prajituri pe care am facut-o vreodata.  

Ustensile

tava de chec

mixer

cratita pentru sos

Lista de ingrediente (Pentru chec, reteta bunicii mele)

Lista de ingrediente (Pentru sirop)

Lista de ingrediente (Pentru crema)

Lista de ingrediente (Pentru glazura)

Lista de ingrediente (Pentru decor)

Cum procedăm?

Checul

1. separati albusurile de galbenusuri

2. bateti albusurile spuma cu varfurile moi, apoi adaugati treptat cate o lingura de zahar, pana cand se termina zaharul si obtineti o spuma tare (si varfuri tari)

3. adaugati galbenusurile, apa, uleiul si extractul de vanilie, amestecati usor, apoi adaugati faina in ploaie, amestecand cu miscari de sus in jos (pentru a nu sparge bulele de albus)

5. turnati intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt

6. coaceti la cuptorul preincalzit la 180 de grade C 25-30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii

Siropul

1. Puneti zaharul la foc mic si caramelizati-l (trebuie sa capete o culoare aurie). Atentie, zaharul nu trebuie sa devina maroniu pentru ca atunci inseamna ca este ars si siropul va avea un gust amarui

2. cand zaharul capata aceasta culoare aurie, turnati peste el apa (nu va speriati daca scoate sunete ciudate, este absolut normal)

3. lasati la foc mic pana cand se dizolva tot zaharul, apoi adagati plicul de capuccino si esenta de rom

4. amestecati, dati deoparte si lasati sa se raceasca

Crema

Mixati toate ingredientele pana cand obtineti o crema fina

Glazura

Puneti intr-o cratita cu fundul gros toate ingredientele si dati la foc mic timp de 15 minute, amestecand ocazional. Stai aproape de vas deoarece glazura se umfla cand incepe sa fiarba

Cum montam prajitura

1. dupa ce checul s-a racit, il taiem pe orizontala astfel incat sa obtinem 3 „foi”

2. impartim siropul in trei parti egale

3. insiropam prima foaie, cea de la baza, cu o parte din sirop, apoi adaugam jumatate din cantitatea de crema

4. adaugam a doua „foaie” si o insiropam si pe aceasta

5. adaugam restul de crema, peste care punem foaia nr. 3

6. insiropam si aceasta foaie, apoi turnam peste ea glazura calda

7. decoram cu capsuni proaspete

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.