Inca de cand am primit in decembrie pachetul de faina de cocos de la prietenii de la Solaris mi-am zis: voi face ceva cu ciocolata! Reteta o aveam deja in minte, a fost doar o chestiune de timp pana sa o fac. Am observat ca la mine nu inspiratia e problema, ca idei, oho, imi vin cu duiumul, problema este timpul. Dar cred ca vorbesc truisme; asta e o problema pe care o are toata lumea.
Asa ca am lasat alte retete deoparte si am pus la treaba faina de cocos, asta si pentru ca am primit destul de multe intrebari de la voi in ceea ce priveste aceasta faina.
Despre ce este ea in sine nu o sa va vorbesc mult pentru ca, banuiesc, stiti si voi: este nuca de cocos deshidratata si maruntinta fin. Se comporta ca o faina normala?! Nu. Se comporta ca nuca de cocos deshidratata si maruntita fin :). Adica: nu face aluatul pufos sau afanat si nu fragezeste. Da insa un gust incredibil preparatelor si ofera textura.
Prajitura pe care v-o prezint azi este „the ultimat chocolate cake”. Are o textura densa si ciocolatoasa… e ca un fel de Bounty dar cu gust intens de ciocolata si cu interiorul la fel de ciocolatos ca exteriorul. Ca toping am optat sa vin cu o crema fresh care sa echilibreze densitatea blatului, insa am ramas in aceeasi zona de gust, am amestecat crema de branza cu lapte de cocos si ca nota de final am adaugat portocale si grepfruit pentru aciditate.
Ingrediente (pentru 8 portii – tava de 22 cm)
Pentru baza:
150 g faina de cocos
200 g ciocolata neagra sau cu lapte
100 g unt 82% grasime
5 oua
100 g zahar
1 lingura de cacao (15 g)
Pentru crema:
200 g crema de branza sau mascarpone
200 ml lapte de cocos (la conserva sau tetrapack . Atentie! Nu bautura vegetala pe baza de cocos)
1 lingura zahar pudra
Semintele de la ½ pastaie de vanilie sau 1 lingurita extract de vanilie
Pentru toping:
1 portocala
½ grapefruit
1 crenguta de cimbrisor proaspat (optional)
Cum procedam:
Baza:
Topim ciocolata cu untul pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
Adaugam pudra de cacao, apoi lasam la racit
Intr-un bol incapator punem 2 oua intregi, trei galbenusuri si zaharul si le mixam pana obtinem o spuma galben pal
Dupa ce s-a racit compozitia cu ciocolata, adaugam ouale batute si le incorporam usor
Adaugam faina de cocos si amestecam usor cu miscari de jos in sus (ca la chec)
Batem spuma tare cele 3 albusuri ramase
Punem ¼ din albusuri in copozitia cu ciocolata incorporam usor, cu miscari de sus in jos
Dupa incorporarea primei parti, adaugam si restul de albusuri si procedam la fel (adaugam albusurile in doua serii pentru nu a sparge bulele de aer formate in albus)
Turnam compozitia intr-o tava de tort de 22 cm tapetata cu hartie de copt
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute
Scoatem prajitura de la cuptor, apoi o lasam sa se raceasca complet
Crema:
Punem intr-un bol de inox sau sticla branza, laptele de cocos, vanilia si zaharul si mixam pana obtinem o crema aerata – maxim 1 minut
Turnam crema peste prajitura rece
Fructele:
Curatam citricele de coaja si de membrana alba – la fel cum am curata un mar
Cu un cutit mic si ascutit taiem felii de citrice astfel incat sa scoatem doar felie de pulpa, fara membrana alba
Decoram cu fructe si cimbrisor si dam la rece
Inainte de a o servi o scoatem de la rece si o lasam 10 minute la temperatura camerei.
Cu drag, Praji