Deja stiti: in fiecare dimineata de weekend pe care o petrecem acasa, mancam oua. Cum spun englezii este “comfort food” pentru noi. Le iubim omleta, ochiuri, fierte, dar in special posate. Cred ca ultima varianta este cea pe care indragim cel mai mult. Cred ca daca as lucra de acasa, Mircea m-ar ruga sa ii fac oua posate zilnic. Combinatia lui preferata este urmatoarea: paine usor prajita, stropita cu ulei de dovleac sau masline, seminte usor incinse in tigaie, ou posat. Imi plac si mie, mult, chiar foarte mult, insa caut mereu sa ne diversific alimentaia. Asa ca de data asta am inlocuit painea cu un porridge sarat, adica cu terci de ovaz.
Majoritatea dintre voi stiu varianta dulce si cu fructe, eu insa am optat pentru varianta sarata. Am facut un porridge clasic, doar ca la fiert am adaugat sare si mirodenii. Pe farfurile am replicat ce v-am zis mai sus: seminte, oul posat, ba am adaugat si niste patrunjel si bacon. Rezultatul multumitor. Mircea ramane fidel variantei cu paine, porridgeul l-a lipsit de placerea de a intinde painea in galbenus. Mie mi-a placut mult si varianta asta. Daca nu consumati paine, eu cred ca varianta cu porridge sarat este foarte potrivita.
- Folosim ca masura o ceasca de cafea (nu cana de ceai) 😉
- 1 ceasca de fulgi de ovaz
- 3 cesti de apa
- ¼ lingurita sare
- 1 lingurita amestec de legume deshidratate (naturale)
- 2, 3 sau 4 oua proaspete
- O lingurita de otet
- Cateva felii de bacon prajit sau copt la cuptor
- 2 linguri de seminte dupa preferinte incinse usor intr-o tigaie – le incalzim doar pana simtim miros, astfel se activeaza uleiurile continute de seminte
- Cateva fire de patrunjel
- Sare
- Piper
- Sos iute
- Punem intr-o oala mica fulgii de ovaz, apa, sarea si legumele
- Lasam pentru 10-15 min la foc mic amestecand continuu pana se formeaza o compozitie pastoasa
- Intr-o cratita punem apa la fiert la foc mic
- Intr-un bol mic spargem un ou
- Cand apa fierbe cu bule mici (atentie, apa nu trebuie sa clocoteasca!) adaugam in apa otetul – rolul acestuia este sa ajute la coagularea albusului„
- Amestecam (invartim) cu o lingura in apa, astfel incat sa se formeze un "vartej", apoi turnam usor oul din bol exact in mijlocul vartejului (daca oul este proaspat, albusul se va "infasura in jurul galbenusului", daca nu, acesta se va imprastia in apa)
- Lasam oul la posat timp de 4 minute, apoi il scoatem cu o spumiera si il transferam intr-un bol cu apa calduta pana cand posam toate ouale – apa calduta are rolul de a tine galbenusul moale
- In doua farfurii adanci impartim terciul/porridge-ul
- Peste porridge punem ouale, semintele, patrunjelul si baconul
- Asezonam ouale, apoi punem cateva picaturi de sos picant (optional).
- Noi am avut alaturi rosii, castraveti si doua pahare de iaurt.
Cu drag, Praji.