Teriyaki este o tehnica de gatire japoneza prin care preparatele sunt fierte sau pregatite la gratar, apoi sunt acoperite cu un sos obtinut din sos de soia, mirin si zahar.
Sosul teriyaki obtinut prin fierberea ingredientelor mentionate mai sus se folosete in Japonia la peste, insa in tarile vestice a fost adaptat si pentru alte tipuri de carne – porc, pui, miel, vita. De asemenea si reteta a suferit adaptari de-a lungul timpului.
Eu am facut o reteta pe care am adaptat-o dupa 3 variante gasite online. Folosesc sosul atat pentru a gati in el carne de pui cat si carne de porc. Azi am facut varianta cu carne de porc, pe langa care am adaugat si un borcan de muguri de bambus.
Noua ne plac foarte mult mancarurile asiatice, cu atat mai mult cele care contin sos de soia. Acest sos teriyaki este pur si simplu „datator de dependenta”. 🙂

Mai jos va las reteta, un video rapid cu metoda prepararii si cateva poze cu rezultatul final.
Ingrediente (pentru 6 portii):
1,5 kg carne de porc (eu am avut pulpa, dar puteti folosi orice fel de carne, bineinteles si pui)
1 borcan muguri de bambus (optional)
Pentru sos:
200 ml sos de soia (clasic, cel light) cu continut redus de sodiu. Daca nu gasiti cu continut redus de sodiu, puneti 100 ml sos de soia si 100 ml apa
4 linguri de zahar Muscovado (daca nu gasiti, puneti zahar brun)
3 linguri miere
4 linguri de otet din orez (daca nu gasiti, puneti din vin sau mere)
4 catei de usturoi curatati si zdrobiti
1 cm ghimbir proaspat, dat prin razatoare sau 2 lingurite pudra de ghimbir
4 ardei iuti uscati sau 2 lingurite fulgi de ardei (optional)
1 lingura cu varf de amidon
Cum procedam:
Taiem carnea cuburi si o punem intr-un vas pretabil pentru cuptor
Daca folosim muguri de bambus, ii amestecam cu carnea – dam deoparte
Punem toate ingredientele pentru sos intr-o cratita mica, amestecam cu un tel, apoi dam la foc mediu
Lasam pe foc pana cand compozitia se ingroasa (~ 1 min dupa ce incepe sa fiarba), apoi o turam peste carne
Amestecam bine sosul cu carnea si dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 40 de minute
*Daca folosim carne de pui, lasam la cuptor pentru 30 de minute.
Servim alaturi de orez, noodles, bulgur sau grau.
Cu drag, Praji.
