Placina cu carne de curcan

Placina cu carne de curcan

Poate ca anul acesta ati dori ca pe masa de sarbatori sa aveti si altfel preparate in afara de cele traditionale. Stiu multa lume care nu consuma sau nu mai consuma carne de porc, asa ca aceasta placinta cu carne de curcan este ideala pentru masa de sarbatori.

Bineinteles, aceasta tarta poate fi pregatita pe tot parcursul anului, nu doar de sarbatori. Se face relativ simplu, blatul nu trebuie copt separat. O felie de placinta reprezinta o masa intreaga.

Ca sa pregatesc aceasta tarta am folosit mixerul Kitchen Aid. Pentru aluat am folosit bolul si paleta de amestecare, iar pentru carne si legume am pus la treaba accesoriul de tocat.

In luna decembrie, la achizitionarea oricarui stand in mixer Kitchen Aid Artisan (model 125, 175, 185 sau 7580) de pe KitchenShop, primiti cadou cartea de retete Kitchen Aid, care are peste 300 de pagini cu retete delicioase.

Mai jos va las un clip cu prepararea, dar si reteta scrisa.

Ingrediente (pentru o tava de 24 cm):

Pentru blat:

200 g faina integrala de grau
200 g faina alba de grau
200 g unt rece, taiat cuburi
1 lingurita sare
2 lingurite oregano uscat
un galbenus
5 linguri iaurt

Pentru umplutura:

700 g carne de curcan (eu am folosit pulpa pe care am tocat-o)
1 ceapa medie rosie sau alba
1 morcov mare
2 linguri de faina
6 linguri ulei de masline
100 ml supa (ideal) sau apa
1 cub de unt de ~20 g
1 legatura patrunjel proaspat
1 crenguta cimbrisor proaspat
Coaja unei lamai – proaspata sau uscata
sare
piper proaspat rasnit
1 ou pentru uns aluatul

Cum procedam:

Mixam faina cu sarea, oregano si untul pana obtinem consistenta unui pesmet
Continuam mixarea si adaugam galbenusul si iaurtul si mai mixam pana se leaga aluatul bucati
Il rasturanam pe blat, il mai framantam 1-2 minute, apoi il punem intr-o folie si il dam la rece cat timp ne ocupam de umplutura

Umplutura:

Tocam ceapa, morcovul si carnea cu ajutorul accesoriului de ticat carne
Punem intr-o tigaie 3 linguri de ulei de masline si cubul de unt si cand e untul topit adaugam faina si facem un roux, cum spun francezii sau rantaj cum spunem noi :))
Adaugam ceapa si morcovul, apoi turnam supa si lasam la foc mic pana cand supa scadem si obtinem o crema
In alta tigaie punem restul de 3 linguri de ulei de masline, adaugam carnea, condimentam cu sare si piper, adaugam coaja de lamaie si lasam la foc mediu pana cand carnea este gatita – 5-7 minute
Turnam carnea peste crema cu ceapa si morcov, amestecam, adaugam patrunjelul tocat marunt, frunzele de cimbrisor si mai lasam la foc 2 minute
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca pana cand pregatim aluatul
Taiem aluatul in 2, dar nu in jumatate ci 3 patrimi si o patrime (adica o bucata mare – trei sferturi si una mica – un sfert)
Pudram suprafata cu faina si intindem un aluat mai mare decat diametrul tavii de tarta – vrem sa se rasfranga si pe margini
Poate aluatul se va rupe, daca vi se pare prea fragil puteti sa il mai framantati, insa cu cat il framantati mai mult, cu atat el se va intari la coacere. Eu prefer sa il lasa asa si daca se rupe, ca sa fie baza frageda si doar partea care vine pe deasupra o framant mai mult
Asadar am facut o foaie pe care o punem in tava, adaugam umplutura, si pregatim si foaia 2
Ungem marginile tartei cu oul batut, adaugam „capacul”, le lipim bine – oul are rol de lipici
Taiem excesul si cu ajutorul degetelor, ca in clip, facem un model pe margine.
Ungem cu ou si facen cateva orificii pentru a avea unde sa se evacueze aburul format la coacere
Coacem tarta la 200 de grade, functia ventilatie, pentru 45 de minute
O lasam sa se racoreasca si o mancam calduta
Noi am mancat prima tura cu muraturi si a doua alaturi de salata. Delicioase ambele combinatii.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.