Ce mi-ar fi placut sa fi descoperit mai devreme acest parfait cu dovleac si nuci… Dar si dovleacul in general… Cred ca v-am mai zis, la noi acasa nu se manca dovleac. Bunicii mei aveau pe ogor bostani, dar doar pentru porci. :)) Pe aceea ii scobeam si le scoteam semintele. In serile de iarna, ni le cocea bunica la cuptor, cu sare.
Dupa cativa ani, eram deja la liceu, bunica a inceput sa cultive si dovleci de copt, le zicea turcesti. Insa tot reticenti eram in a-i consuma. :))
Cand am ajuns in Bucuresti si am descoperit placintele cu dovleac de la patiseriile de colt de strada, oh, Doamne, mi-am dat seama ce am ratat. 15 ani mai tarziu, toamnele mele inseamna dovleac la cuptor, supa de dovleac, tarte si placinte cu dovleac, iar azi parfait cu dovleac.
Am facut o combinatie simpla, dar foarte gustoasa. Ideala pentru mic dejun sau ca desert, se face in cateva minute, exceptie facand timpul de coacere al dovealcului.
Vedeti ca in borcan pare ca sunt doua feluri de dovleac: cel din straturi si cel de la suprafata, decorul. Este de fapt alcelasi dovleac. Primul, cel mai inchis la culoare este copt condimentat, cel mai portocaliu este copt simplu.
Mai jos va las, mult spus, reteta si va indemn sa va bucurati de toate aromele pe care vi le ofera toamna.
Nu va voi da cantitati, va spun doar ca eu am folosit la un borcan 1 cutie mica de iaurt.
Ingrediente:
Dovleac placintar
Iaurt cu specific grecesc
Zahar brun
Nuci
Scortisoara
Nucsoara
Pudra de cuisoare
Cum procedam:
Taiem dovleacul in felii groase (nu e nevoie sa indepartam coaja)
Pe o parte din dovleac presaram mirodenii si zahar, pe 1-2 felii nu punem nimic (astfel va ramane portocaliu)
Coacem dovleacul 40 de minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade
Dupa ce e copt, il lasam sa se raceasca, apoi ii indepartam coaja
Pe cel aromatizat il facem piure cu ajutorul unei furculite sau cu mana, iar pe celalalt il taiem felii
Punem nucile intr-o tigaie si le rumenim la foc mediu pana cand simtim ca emana miros, asta inseamna ca uleiurile s-au activat si gustul lor s-a intensificat
Montaj:
Punem in straturi: dovleac aromatizat, iaurt, dovleac, un rand de nuci si iar iaurt
Decoram cu dovleacul simplu si cu nuci.
Mancam in orice parte a zilei.