Panzanella, aceasta regina a salatelor cu rosii…
Cand am mancat si facut prima data panzanella nu-mi puteam imagina cum de cineva s-a gandit la aceasta combinatie ciudata de ingrediente, iar rezultatul sa fie atat de gustos. Rosii, ceapa, capere, ansoa si busuioc toate amestecate cu paine veche sau, in cazul de fata, cu covrigei italienesti. Combinatia asta este, nu stiu, mai mult decat apetisanta sau gustoasa, este umami pur si simplu.
Am deja o reteta de panzanella clasica. Painea care trebuie adaugata in aceasta salata trebuie sa fie una uscata sau veche pentru a nu se inmuia prea tare. Atunci mi-a venit o idee si mai faina: sa adaug in loc de paine uscata covrigei italienesti de la Alka. Rezultatul cred ca il intuiti deja: vis.
Am facut salata, de fapt s-a facut singura dupa cum bine puteti observa, am asteptat putin, apoi am devorat-o pe toata in cateva minute.
⁹
- 1 punga de covrigei italienesti Alka (sortimentul preferat)
- 2 rosii – de preferat de culori diferite
- 2 cepe verzi sau una uscata
- 1 lingura de capere scurse de zeama
- 1 ceapa rosie medie
- 7-8 fileuri de ansoa
- Sare de mare
- Cateva frunze de busuioc proaspat
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet din vin
- Taiem rosiile cuburi, ceapa felii si rupem fileurile de ansoa, apoi le punem pe o farfurie sau intr-un bol
- Adaugam caperele si covrigeii italienesti si busuiocul
- Aasezonam cu sarea
- Turnam uleiul si otetul si amestecam bine totul
- Dam deoparte pentru minim jumatate de ora, apoi o consumam ca atare.