Pentru dimineti dulci si frumoase
Fiecare dintre noi pofteste, la un moment dat, la ceva ce vede la televizor, indeosebi in filme. Eu ma numar printre cei (multi) care s-au intrebat mereu care-i faza cu american pancakes-urile astea? Ce-i cu nebunia asta printre copiii din filme? Am poftit, recunsoc, dar nu pot sa spun ca am tanjit. Mda, ce putea fi asa special, niste clatite mai groase… si mai simpatice. Ei bine, trebuie sa recunosc, faza cu pancakes-uirle astea e una faina. Aceste clatite simpatice sunt niste pufosenii fine si gustoase, care acompaniate de un deliciu precum bananele caramelizate, nu pot decat sa-ti bucure diminetile. Va propun deci sa va alintati copiii, fie ei mici sau mari, cu niste pancakes alaturi de banane caramelizate si va garantez ca reactia lor va fi exact ca cea a copiilor din filme.
- 150 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 3 oua
- 75 ml apa
- 125 ml smantana pentru frisca (sau pentru gatit)
- 1 praf de sare
- ulei pentru uns tigaia
- 3 banane
- 50 g zahar
- 20 g unt
- 1 "gat" de rom (optional)
- 20 ml apa
- o mana de nuci
- iaurt gras sau inghetata
- 1. intr-un bol incapator amestecam faina cu praful de copt si praful de sare
- 2. batem ouale
- 3. amestecam apa cu smantana
- 4. facem o gropita in faina, in care adaugam ouale batute si jumatate din cantitatea de smantana cu apa - amestecam cu un tel pana cand se omogenizeaza compozitia
- 5. adaugam restul de smantana cu apa si amestecam pana cand avem o compozitie fina, fara cocoloase
- 6. ungem o tigaie nonaderenta cu foarte putin ulei, iar cu ajutorul unui polonic mic punem compozitie cat sa formam 2-3 clatite mici - coacem maxim 1 minut pe fiecare parte.
- 1. punem zaharul intr-o tigaie si dam la foc mic - fara sa amestecam
- 2. curatam bananele si le taiem in felii oblice (este obligatoriu sa le taiem oblic pentru ca astfel ele nu se vor inmuia foarte tare in momentul caramelizarii)
- 3. cand zaharul a devenit auriu (avem grija sa nu devina maroniu pentru ca atunci inseamna ca este ars si vom avea o compozitie amara) adaugam untul
- 4. dupa ce s-a topit untul, punem bananele - miscam un pic tigaia, dar nu amestecam cu nicio ustensila
- 5. adaugam romul (daca folosim); nu va speriati daca tigaia va fi in flacari, asta ne si dorim - sa flambam bananele. Daca nu a luat foc si ne dormi asta, punem o flacara (de la aragaz bricheta, lumanare, etc) deasupra tigaii. Luati tigaia un minut de pe foc, flacara se va stinge de la sine
- 6. adaugam nucile, apoi apa si amestecam putin - fie cu tigaia, daca sunteti indemnatici, fie cu o lingura de lemn.
- Punem cateva clatite una peste alta, adugam bananele caramelizate, turnam de asemenea un pic de sos din tigaie. Adaugam un mot de iaurt sau o cupa de inghetata - devoram imediat.
Va pup cu drag!
Praji.
No comments
O minunatie care merge si dimineata si dupa-amiaza, si iarna si vara si oricand 🙂
Asa e, merge merge de minune oricand:)