Paine toast, cu faina integrala, pufoasa si elastica

De mult timp am in plan sa fac o paine toast pufoasa si elastica. Dar sa fie asa cum visez eu, ca un burete pe care cand il strangi sa revina imediat la forma initiala.

Cand am primit propunerea sa testez vasul de paine Batard de la Emile Henry mi-am zis ca e un vas ca oricare altul, dar cu capac. M-am inselat. E un vas incredibil. Nu ma asteptam sa fie asa mare diferenta in a coace intr-o tava normala si a coace in acest vas. Paine e iesit pufoasa si cu coaja crocanta, dar nu foarte groasa. Interiorul elastic si gustos.

Partea de jos a vasului este emailata la interior si are striatii pentru ca painea sa se coaca foarte bine si sa nu se lipeasca de vas. Vasul este dotat cu manere atat pe partea de jos, cat si pe capac pentru o manevrare mai usoara.
Capacul este emailat doar la exterior, iar la interior nu este emailat pentru a permite coacerea uniforma si pentru a oferi umiditate constanta, astfel rezultand o paine cu miezul moale si crusta crocanta.

Ceramica HR dezvoltata in laboratoarele Emile Henry rezista pana la temperaturi de la -20°C la +270°C si distribuie caldura uniform pe toata suprafata vasului. Emailul folosit la finisarea vasului il protejeaza de zgarieturi și ciobiri (poti taia direct pe vas fara ca produsul sa se zgarie) facand posibila spalarea lui in masina de spalat vase.

Cele 2 parti ale vasului sunt concepute pentru a fi depozitate una in cealalta.

Eu am copt si o babka in el si am in plan un cozonac si alte feluri de paini. In plus, a doua dospire am facut-o in vas, cu capaul pus si umiditatea s-a pastrat foarte bine.

Ce mi-a mai placut este faptul ca la caldura vasul isi schimba culoare, se inchide, fapt ce semnalizeaza ca vasul este fierbinte.

Vestea buna este ca in luna martie, pe Kitcehshop.ro gasiti vasul pentru paine Emile Henry, dimensiuni 39,5 x 16 x 15 cm, 2,6 L capacitate, din ceramica HR® redus cu 30%.

Atat de incantata sunt de el incat mi-am luat 2. 😊

Bine, ajutor mi-a fost si prietenul de nadejde Kitchen Aid Artisan, cel mai bun mixer din lume. Si spun asta cu asumare. :))

Mai jos va las reteta video si scrisa Aceasta paine toast este ideala pentru sandwichuri, dar nu numai.

Ingrediente (pentru o paine):

400 g faina integrala de grau (eu am folosit 7 spice)
100 g faina alba de grau

30 g zahar alb sau brun
7 g sare
1 plic de drojdie (eu am folosit Dr. Oetker)
280 ml lapte
1 ou
50 g unt la temperatura camerei

Ulei pentru uns bolul si painea inainte de coacere
Faina pentru pudrat vasul de copt

Cum procedam:

In bolul mixerului (sau intr-un bol incapator) amestecam fainuril, zaharul si drojdia, apoi adaugam laptele si oul batut
Mixam cu accesoriul carlig pentru 7-8 moninute sau framantam cu mana 10 minute
Dupa cele 7/10 minute adaugam treptat untul si mixam/framantam pana e incorporat total.
Ungem bolul cu ulei, modelam aluatul in forma de bila, apoi il punem in bol
Acoperim bolul cu o folie de plastic si lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut (chiar pe blat) timp de o ora
Dupa ora de dospire, ungem blatul de lucru cu putin ulei, scoatem aerul din aluat si intindem in forma de dreptungi
Pliem partile lungi ale dreptunghiului in interior, apoi rulam partea scurta pana obtinem un sul
Sigilam bine marginea aluatului prin „ciupituri”
Pudram vasul cu faina si punem painea formata in vas
Punem capacul si lasam din nou la dospit pentru 40 de minute
Dupa cele 40 de minute indepartam capacul, ungem painea cu ulei, punem la loc capacul si coacem la cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 40 de minute
Dupa cele 40 de minute scoatem vasul din cuptor si lasam painea sa se raceasca usor pentru 20 de minute in vas
Scoatem painea din vas, o punem pe un gratar, o acoperim cu un prosop si lasam painea sa se raceasca
Taiem painea cu un cutit zimtat doar dupa ce s-a racit.

Cu drag, Praji

(Articol sponsorizat)

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *