Cred ca asa ar putea arata fericirea
Am aflat ca azi, 20 martie, este Ziua Internationala a Fericirii, drept pentru care vreau sa va prezint un tort frumusel foc si care pe mine m-a facut fericita. Este tortul cu care am trecut de prima preselectie in emisiunea Bake Off Romania – Naked cake decorat cu flori comestibile. Sunt asa bucuroasa ca a trecut perioada de „interdictie” si pot in sfarsit sa va arat ce bunatati am prajititurit in emisiune de nu va inchipuiti. 🙁 Acesta este tortul meu preferat pentru ca simt cumva ca ma reprezinta, este colorat, vesel si foarte divers ca arome – exact ca mine. 😉
Sper ca daca veti face acest tort veti face si voi la randul vostru oameni fericiti… inclusiv pe voi. Este un tort care se face extrem de simplu si este foarte de efect. Este un tort foarte racoritor, insiropat usor si cu creme foarte aromate. Am folosit cremele mele preferate, la rece (pe baza de mascarpone), caspuni si bineinteles, superbele flori comestibile de la Microgreens Romania.
Ca mentiune speciala, as vrea sa ii multumesc lui Cristian, care nu numai ca mi-a dat florile pentru acest tort, ci a venit personal la Snagov si mi-a adus flori pentru una dintre probe. Cristian, Multumesc!
Ingrediente (pentru un mini tort/tava cu diametrul de 16 cm)
Pentru blat:
3oua
30 ml apa
120 g zahar
100 g faina
40 g nuca macinata
20 g cacao
1/2 plic praf de copt
1 praf de sare
1/2 lingurita extract de vanilie
Pentru crema cu dulce de leche (dulceata de lapte sau caramel):
1 conserva de lapte condensat (din care vom folosi jumatate)
100 g de mascarpone
1 praf de sare
Pentru crema zmeura neagra sau afine:
200 g mascarpone
30 ml smantana pentru frisca
50 g zmeura neagra
30 g zahar
Pentru crema cu lime:
250 g mascarpone
30 ml smantana pentru frisca
50 g zahar pudra
Coaja si zeama unei limete (lamai verzi)
Pentru trampare (insiropare usoara):
200 ml suc de fructe (din compot)
Pentru decor:
250-300 g capsuni
Flori comestibile
Cum procedam:
Blatul:
Batem ouale cu zaharul si cu un praf de sare pana isi tripleaza volumul si obtinem o spuma galbuie
Intr-un bol amestecam restul de ingrediente (mai putin vanilia) si cu o spatula le incorporam usor in spuma de oua
Adaugam vanilia si mai amestecam foarte putin
Turnam totul intr-o tava de tort cu inel, tapetata cu hartie de copt (eu am folositi o tava cu diametrul de 16 cm)
Coacem blatul 30 – 40 de minute la 180 de grade C (temperatura medie) – sau pana trece testul scobitorii
Crema cu dulce de leche:
Intr-o oala inalta fierbem 3 ore conserva de lapte condensat (nedesfacuta!) la foc mediu. Avem grija sa fie tot timpul acoperita cu apa. Daca scade apa mai adaugam – laptele condensat din conserva se va transforma astfel in caramel (Laura Laurentiu ne arata intr-o reteta video cum se face)
Este de preferat ca dulceata de lapte sa o faceti cu cel putin o zi inainte pentru a sta la frigider macar o zi. Eu, de regula fac 2-3 conserve odata si le pastrez la frigider chiar si 2 luni
Amestecam conserva de dulce de leche cu branza mascarpone – cu mixerul sau cu un tel
Crema cu zmeura neagra/afine:
Punem intr-o craticioara, la foc mic zmeura/afinele si zaharul si fierbem 4-5 minute
Dupa ce fructele au fiert si s-a legat ca un fel de dulceata, dam totul la blender, apoi trecem compozitia printr-o sita sau tifon pentru a elimina semintele si/sau cojile.
Lasam sosul/dulceata de fructe sa se raceasca, apoi o amestecam cu smantana si branza mascarpone si mixam la viteza mare
Crema cu lime:
Punem toate ingredientele intr-un bol si mixam la temperatura mare 2-3 minute, pana cand se fomeaza o crema usor spumata
Cum montam tortul:
Taiem in 3 blatul e orizontala – vom obtine 4 foi
Trampam (insiropam usor) cu ajutorul unei pensule prima foaie
Distribuim uniform jumatati de capsuni
Cu ajutorul unui pos adaugam crema de mascarpone in cercuri concentrice (pastram ~ 2 linguri din crema pentru decorul final)
Punem urmatoarea foaie si procedam ca mai devreme, insa acum adaugam crema cu zmeura/afine
Urmeaza urmatoarea foaie, sirop capsuni, crema cu dulce de leche, exact ca la primele doua creme
Adaugam ultima foaie pe care am insiropat-o in prelabil pe partea care vine in contact cu crema (adica cea de dedesubt)
Posam in centrul ultimei foi restul de crema cu lime, apoi decoram tortul cu capsuni intregi si flori comestibile.
Sfat:
Blatul il puteti face cu cateva zile inainte si il pastrati la frigider, astfel va absorbi mai mult sirop/suc si va deveni mai fraged.
Face-ti ce va face fericiti!
Cu drag, Praji.