Mancare de urzici

mancare de urzici

Mancare de urzici 🌿⁣ Anul asta am poftit mai mult ca oricand la urzici. Poate pentru ca stiam ca am posibilitatea sa le culeg eu.⁣

Nu am cantarit cate urzici am adunat, dar ca volum 1/2 punga clasica (de un leu 😉), cred ca ~ 500 g.⁣

Mai jos va las reteta pe care o fac eu si care este si de post/vegana. ⁣

Ingrediente (pentru 6 portii):⁣

400-500 g urzici crude⁣
2 fire de ceapa verde sau 1 ceapa alba medie⁣
2 fire usturoi verde sau 2 catei usturoi uscat⁣
3 linguri ulei de masline ⁣
1 lingura cu varf faina alba⁣
sare & piper (ideal verde ptr ca e mai fresh)⁣

Cum oparim urzicile:

Curatam si spalam bine urzicile⁣.

Punem 5 l apa la fiert, impreuna cu o lingura de sare⁣.

Cand fierbe apa, adaugam urzicile, le oparim doua minute, apoi le scurgem⁣. Pastram apa in care au fiert – fie toata sa o folosim la ciorbe, fie doar o cana, ptr reteta noastra⁣.

Cum procedam:

Lasam urzicile oparite sa se raceasca usor, apoi le tocam marunt⁣.

Taiem felii subtiri ceapa si usturoiul verzi (pe cele uscate marunt).
Le punem intr-o cratita impreuna cu uleiul de masline si le calim la foc mic 3 minute, amestecand ocazional⁣. Punem capacul si le mai calim 3 minute⁣.

Adaugam 50 ml (1/2 ceasca de cafea) din zeama in care am fiert urzicile, apoi punem din nou capacul ptr 5 minute. Adaugam faina, amestecam, apoi adaugam, din nou, 1 ceasca de zeama. Lasam la foc 2 minute, adaugam urzicile, amestecam si lasam la foc 4-5 minute.

Daca scade prea mult, mai adaugam putina zeama – aici putem obtine consistenta dorita adaugand zeama de urzici – noua ne plac mai cremoase, asa ca mai adaug zeama⁣. Daca va plac mai dense, nu mai adaugati⁣ zeama.

Noi le-am mancat alaturi de oua ochiuri, muschiulet afumat de ai mei, mamaliga din malai taranesc si telemea de capra. ⁣

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *