Mancare de urzici 🌿 Anul asta am poftit mai mult ca oricand la urzici. Poate pentru ca stiam ca am posibilitatea sa le culeg eu.
Nu am cantarit cate urzici am adunat, dar ca volum 1/2 punga clasica (de un leu 😉), cred ca ~ 500 g.
Mai jos va las reteta pe care o fac eu si care este si de post/vegana.
Ingrediente (pentru 6 portii):
400-500 g urzici crude
2 fire de ceapa verde sau 1 ceapa alba medie
2 fire usturoi verde sau 2 catei usturoi uscat
3 linguri ulei de masline
1 lingura cu varf faina alba
sare & piper (ideal verde ptr ca e mai fresh)
Cum oparim urzicile:
Curatam si spalam bine urzicile.
Punem 5 l apa la fiert, impreuna cu o lingura de sare.
Cand fierbe apa, adaugam urzicile, le oparim doua minute, apoi le scurgem. Pastram apa in care au fiert – fie toata sa o folosim la ciorbe, fie doar o cana, ptr reteta noastra.
Cum procedam:
Lasam urzicile oparite sa se raceasca usor, apoi le tocam marunt.
Taiem felii subtiri ceapa si usturoiul verzi (pe cele uscate marunt).
Le punem intr-o cratita impreuna cu uleiul de masline si le calim la foc mic 3 minute, amestecand ocazional. Punem capacul si le mai calim 3 minute.
Adaugam 50 ml (1/2 ceasca de cafea) din zeama in care am fiert urzicile, apoi punem din nou capacul ptr 5 minute. Adaugam faina, amestecam, apoi adaugam, din nou, 1 ceasca de zeama. Lasam la foc 2 minute, adaugam urzicile, amestecam si lasam la foc 4-5 minute.
Daca scade prea mult, mai adaugam putina zeama – aici putem obtine consistenta dorita adaugand zeama de urzici – noua ne plac mai cremoase, asa ca mai adaug zeama. Daca va plac mai dense, nu mai adaugati zeama.
Noi le-am mancat alaturi de oua ochiuri, muschiulet afumat de ai mei, mamaliga din malai taranesc si telemea de capra.
Cu drag, Praji