NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Macarons din alune de padure, cu bezea italiana

Picture of Prăji

Prăji

decembrie 14, 2016

Deserturi speciale pentru zile speciale

Mai e putin si Craciunul e aici. Mi-ati tot cerut idei de dulciuri pentru sarbatori si m-ati intrebat ce pregatesc eu de Craciun. Ma laudam ca la noi, de sarbatori mama (si soacra) se ocupa de bunatati, noi luandu-ne in serios doar rolul de musafiri. Dar, ce sa vezi, anul acesta cred ca se va scrie istorie in viata noastra de familie si se va crea o traditie. Fratele meu, sotia si gagalicea lor de trei ani ne-au invitat sa petrecem Craciunul la ei. Nu suntem invitati doar noi, ci familia extinsa: parinti, socri, surori cumnati, va fi nebunie! Fiecare trebuie sa aduca un preparat (sau mai multe), bineinteles eu trebuie sa aduc dulciuri. Am facut turta dulce pentru toata lumea, asta asa, ca sa vina Mosul la fiecare. Pentru treaba serioasa am sa fac prajitura pe care ne-o face mama in fiecare an: ea ii spune prajitura cu glazura de galbenusuri, prajitura se numeste de fapt Chinezoaica. Ce nu stiu cei din familie e ca, pe langa prajitura asta si salata cu care am fost insarcinata, Praji va veni si cu macarons, si nu orice fel de macarons, ci unii speciali, editie de Craciun.

Am zis ca daca tot e un Craciun special, sa incerc si o reteta speciala si, ca sa nu fac teste pe ei am facut mai intai o portie pentru noi care, evident s-a terminat exact pe loc. Bine, am apucat sa-i pozez si… cam atat

Asadar, daca vreti sa va suprindeti invitatii sau gazdele, pe langa prajiturile uzuale, va propun sa faceti acesti Macarons din alune de padure, cu bezea italiana. Reteta este, fail proof, adica nu ai cum sa dai gres.

Este reteta luata de la Laura Laurentiu (retetecalamama.ro) si pe care o fac de cativa ani. Cu inima pe inima va spun ca mi-a iesit intotdeauna si nu are cum sa nu va iasa si voua, Stiu si de ce: datorita bezelei italiene, adica o bezea in care albusurile sunt batute cu sirop de zahar. Intre niste macarons perfecti si voi nu sta decat un termometru alimentar, credeti-ma e o investitie minima, dar care isi merita banii.   Va spuneam mai sus ca i-am facut speciali pentru ca nu i-am facut din migdale ci din alune de padure. Drept urmare si crema a fost una speciala: Nutella si unt de arahide. Oh, Dumnezeule, cum a iesit crema asta!   Va las mai jos reteta si, daca urmatii pasii exact, va garantez ca nu aveti cum sa nu reusiti! 

Lista de ingrediente (Pentru cochilii, pentru 80 de cochilii – 40 macarons)

Lista de ingrediente (pentru crema)

Cum procedăm?

Daca nu am gasit faina de alune de padure, amestecam alunele cu zaharul pudra, apoi le dam prin blender pana obtinem faina

Trecem prin sita (cea pe care o folosim pentru faina alba) faina de alune + zaharul (daca ne raman bucatele de alune, le dam iar prin blender si le cernem din nou)

Adaugam o parte din albus (75 g) peste compozitia din alune, colorantul, daca folosim, apoi amestecam pana obtinem o pasta – dam deoparte

Intr-o craticioara punem zaharul tos si apa, apoi dam la foc mic

Fierbem siropul pana acesta ajunge la temperatura de 116 grade (atentie 116, nu 160!)

In bolul mixerului (curatat f bine in prealabil) punem restul de albus si praful de sare, apoi mixam pana cand albusul se tranforma intr-o spuma usoara, dar totusi lichida

Cand siropul a ajuns la temeperatura dorita, il turnam in fir subtire(!) peste albusurile din bol, mixand incontinuu. Lsam la mixat pana cand bolul mixerului (automat si compozitia) se raceste, adica ajung la temperatura camerei.

Cand bezeaua italiana este gata, adaugam peste ea compozitia cu alune de padure si amestecam cu miscari ample cu ajutorul unei spatule pana cand compozitia devine cremoasa si, daca ridicam spatula, ea curge ca o panglica

(Daca aveti incredere in voi, puteti face aceasta actiune cu paleta mixerului, atentie, nu cu para!)

Punem compozitia intr-un pos cu dui mic sau pur si simplu taiem un pos (orificiul sa aiba aproximativ ½ cm)

In tava cuptorului punem hartie de copt, apoi cu ajutorul posului turnam compozitia in tava Pentru ca cochiliile sa aiba dimensiuni cat mai aporpiate, tinem posul perpendicular pe tava si “presam” compozitia pana numaram la 5. Trebuie sa avem in vedere ca dupa posare, compozitia se dilata deci e nevoie sa lasam spatiu intre cochilii

Dupa ce am disribuit compozitia, lovim discret de blat tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons

Lasam macaronsii la tempertatura camerei 30-40 pentru a se usca. Stim ca pojghita protectoare este cand, la atingerea cu degetul, compozitia nu se lipeste de deget

Coacem la cuptorul preincalzit la 130 de grade pentru 13 minute, obligatoriu functia ventilatie

Lasam macaronsii sa se raceasca pe hartia de copt, de abia apoi ii dezlipim.

Pentru crema

Amestecam Nutella cu untul de arahide, o punem intr-un pos si o punem intre doua cochilii imperecheate in prealabil.

Notes

Note

Pentru aceasta reteta avem neaparat nevoie de termometru

Un albus are in medie 30 g (deci pentru aceasta reteta avem nevoie de 5-6 oua)

Macaronsii pot fi congelati pentru o perioada de 2-3 luni (ei chiar se fragezesc prin congelare)

Se decongeleaza la frigider

Sarbatorile sunt un bun prilej sa le arati celor dragi ca ii iubesti, facet-le ceva buna, va garantez ca vor aprecia.

Cu drag, Praji.

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.