Placere!
Aceste minunatii cred ca mi-au scos cel putin patru fire albe. Si nu, nu pentru ca am avut multe incercari esuate, ci pentru m-au trecut prin cateva stari. Sa va spun despre ce este vorba: acum doi ani starea nr. 1 super entuziasm: mi-am achizitinat toate cele necesare (credeam eu) si am procedat exact asa cum aratau cele 15 filmulete pe care le urmarisem pe Youtube. Eu credeam ca n-am gresit nimic, insa la scoaterea lor din cuptor… hard as a rock – aici intervine starea nr. 2: dezamagire totala! Intre timp, m-am tot indopat cu macarons de peste tot pe unde am gasit de cumparat. Faptul ca nu ma incumenatm sa le mai dau o sansa ma frustra maxim! Dupa un timp, mi-am facut blog, am cunoscut oameni noi si minunati si parca teama de a mai incerca inca o data nu mai era asa mare. Si uite asa, iata starea nr. 3: din nou entuziasm, aparuta cand prea-minunata-super-macaronista Andie si-a facut mila si intr-o seara a venit la mine sa-mi arate cum se fac de fapt macarons. Dupa ce – ea glumind, eu luand-o de buna – mi-a zis ca sunt varza, un fel de stare careia nu i-am putut da nume m-a cuprins din nou. Ce-i drept, nici nu aveam ustentilele atat de necesare pentru macarons: spatula (mai) elastica, procesator bun (ptr faina de migdale) si o sita cu un diametru mai mare decat al unei cani de ceai (aici am fost de-a dreptul penibila:)). La indicatiile ei si cu mare luare aminte am facut prima mea portie de macarons. Starile: bucurie, fericire, mandrie!
Acum, ca v-am prezentat aventura mea cu aceste minunatii dulci, vreau sa va arat cum am facut singura-singurica prima portie de macarons. Si pentru ca este iarna si pentru ca este frig, m-am gandit sa incerc aroma de portocale; n-am dat gres:). Va zic cu mana pe inima, se fac usor, trebuie doar sa respectati pasii si sa aveti ustensilele necesare.
- 75 g migdale
- 115 g zahar pudra
- 2 albusuri
- 50 g zahar
- 1 praf de sare
- 1 varf de cutit de colorant portoclaiu (eu am folosit colorant alimentar pudra)
- 200 g ciocolata alba
- 100 ml smantana pentru frisca
- 1 lingurita esenta de migdale
- 1. batem albusurile impreuna cu praful de sare; cand incep sa se intareasca, adaugam zaharul treptat
- 2. batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa
- 3. adaugam colorantul si mai batem pana se incoproreaza pudra si obtinem culoarea dorita
- 4. intr-un procesator maruntim migdalele pana cand obtinem un pesmet fin (asemanator cu faina integrala); adaugam zaharul pudra si mai mixam putin
- 5. trecem prin sita faina de migdale cu zaharul si le adaugam peste albusuri
- 6. amestecam cu o spatula cu miscari circulare de sus in jos pana cand compozitia capata aspectul unei lave. Compozitia este gata cand daca o ridicam cu spatula, ea curge ca o panglica groasa si se omogenizeaza cu restul aluatului pana cand numarati la 3 (sfatul lui Andie, de respectat!)
- 7. transferam compozitia intr-un pos cu dui rotund si formam macaronsii pe o tava tapetata cu hartie de copt (pentru a avea dimensiunile cat mai aporpiate, tinem posul perpendicular pe tava si “presam” compozitia pana numaram la 5)
- 8. dupa ce am disribuit, trantim discret tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons
- 9. lasam 30 de minte la temperatura camerei pentrua se forma pojghita (stim ca este formata cand la atingerea cu degetul, compozitia nu se lipeste)
- 10. dam la cuptorul preincalzit la 150 grade C (programul ventilatie) timp de 12-15 minute: la jumatatea timpului reducem temperatura la 120 grade.
- 11. scoatem de la cuptor si verificam: trebuie sa se dezlipeasca fara efort de pe hartia de copt
- 12. lasam sa se raceasca.
- 1. taiem ciocolata bucatele si o topim la bain-marie
- 2. incalzim pana aproape de punctul de fierbere smantana si o turnam peste ciocolata
- 3. adaugam esenta de portoclae, apoi amestecam energic (de preferat cu mixerul)
- 4. dupa ce s-a format o crema fina si lucioasa dam la frigider pana cand se intareste intr-o crema densa
- imperechem carcasele de macarons, cu ajutorul unui pos punem o cantitate mica de crema pe una dintre carcase, le lipim si gata!
- porcesator (pentru a face faina de migdale)
- un bol incapator
- mixer (sau tel)
- sita
- spatula
- hartie de copt
Savurati!
No comments
Vad ca am postat doar o parte din comentariu, evident fara noima. Am vrut sa spun ca am avut emotii, dar respectand reteta ta mi-au iesit formidabil pentru o prima incercare. Putin cu mot, aluatul cred ca nu a fost acea molten lava. Ai un blog minunat!
Uau! Ai facut reteta cu bezea clasica?! Felicitari, ai avut curaj. So felicitari ca ti-au iesit din prima. Motul a iesit ptr ca nu am amestecat suficient compozitia,dar nu-i probelma, mai bine cu mot, decat prea moale. Felicitari inca o data! Pupici!
O da! cu bezea clasica. Cealalta mi s-a parut prea complicata. Nu ma asteptam sa iasa de nici un fel, sa fiu sincera. Super instructiunile tale. O intrebare: pot pune niste arome in macarons? Ca de ex zmeura sau migdale? Pup!
Laura, daca aroma e pe baza de alcool, da, daca este pe baza de ulei, nu, pentru ca afecteaza bezeaua. Recomandarea mea este sa lasi cochiliile cu gustul original de migdale (pentru ca aromele nu vor avea putere sa acopere gustul de migdale) si sa aromatizezi in schimb cremele. Ps. Daca ai, astept poze pe [email protected]. Sa te laud in lumea mare. 🙂
Multumesc pentru explicatii. Si….ti-am trimis
Recunosc am avut emotii
Buna Mihaela
spune-mi, te rog, daca pot inlocui migdalele cu altceva pentru cei alergici la ele.
Am testat reteta si au iesit superbe. Multumesc
Buna, Elena. Da, poti sa le inlocuiesti cu fistic. Eu am facut cu fistic si au iesit delicioase!
Multumesc.
Imi poti spune, te rog, daca vreau sa fac capacele de macarons intr-o zi si a doua zi crema se poate? Ar trebui pastrati macaronii la temp camerei sau la rece?
Ms
Azi a fost a 3-a incercare si, dupa zeci de retete citite, a ta m-a facut sa radiez de fericire! Multumesc! Iti tin pumnii la Bake Off!
Vaaai ce bucurie!!! felicitari si multumesc!
Superbi macarons, felicitari! Si fotografiile sunt minunate, ii pun in valoare perfect 🙂
Multumesc frumo Simona! :*