Hribi la tigaie

…sau cei mai buni hribi ever!

hribiservire1

Ca sa va faceti o idee cam cat de buni sunt, va spun ca am fost la munte cu un grup de prieteni, am luat o ladita de hribi si m-am hotarat sa pregatesc o parte din ei. Am inceput sa ii trag la tigaie (veti vedea imediat cum) si sa ii trimit portie cu portie la masa (eu, bineinteles, stateam backoffice in bucatarie). A durat aproximativ un minut pana cand au inceput sa apara unul cate unul: „Mama, astia sunt aia din lada?”; „Uau, cum ii faci? Trebuie sa-mi dai reteta!” „Nici nu eram de acord sa ii luam, n-aveam chef de tocanita. Ce rau imi parea…” Si astea au fost doar cateva pareri, nemaivorbind de fetele care s-au postat langa mine si n-au mai plecat pana cand am terminat si tigaia cu numarul zece… sau unspe, nu mai stiu sigur. Mi-a parut atat de rau atunci ca n-am avut camera la mine sa fac niste cadre… Am zis „lasa, mai iau si acasa si ii pozez pe aia”… da’ de unde. Ajuns acasa – chemat oameni la masa- pregatit rapid 4 tigai – mancat… uitat pozat:((

Dar, din fericire hribi s-au facut anul asta cu nemiluita, iar al meu suuuper tata m-a imbucurat iarasi cu 2 ladite numai unul si unul si mi-a dat ocazia sa va arat si voua cea mai banala si totodata cea mai buna „reteta” cu hribi (zic eu :)).

hribi1

Ingrediente:

Cantitatile sunt pentru doua portii

  • 4-5 hribi de marime medie (~250 g)
  • 2 catei de usturoi (de preferat romanesc)
  • 1/4 lamaie
  • 1 cub de unt
  • un praf de sare

hribiservire2

 

Cum facem:

  • curatam hribii cu o perie, le radem usor coada cu ajutorul unui cutit, apoi ii bagam rapid sub un jet de apa rece (nu ii lasam in apa deoare absorb foarte repede lichid)
  • ii rupem in fasii potrivite (e pacat sa folosim cutitul)
  • intr-o tigaie mare punem cubul de unt – dam la foc mediu spre mare
  • cand acesta s-a topit aruncam hribii – amestecam continuu
  • cand au capatat o culoare auriu-maronie, punem usturoiul zdorbit usor sau taiat felii – continuam sa amestecam
  • cand sunt maronii si lipiciosi (dupa 3, 4 minute), asezonam, scugem zeama de lamaie, mai amestecam o data si gata.

collagehribi

II servim fiebinti ca garnitura, cu mamaliga sau, cel mai bine, simpli alaturi de un pahar cu vin.

hribiservire2

Pofta buna!

poate iti place si

20 comments

  1. Offf, eu am înnebunit căutând hribi in București anul ăsta si nu am găsit nicăieri! Miha, la anul cand va fi vremea lor, te sfătuiesc sa pui bazele unei afaceri pe baza de hribi, ca uite cate cliente ai avea!:) Eu sigur as fi prima!

    1. Sa-mi zici cum ti-au iesit. Neaparat! Sunt tare curioasa daca v-au placut… si cat 😉

  2. Buna, Miha!
    Salutari de la cealalta „Miha” si felicitarile mele! Sunt mare amatoare de ciuperci si reteta asta sigur o s-o incerc!Intrebare: Vreo reteta delicioasa pentru situatia in care gasesc doar hribi uscati? Pupici si multumiri pentru inspiratie!

    1. Hei Miky! Stiu cateva retete, dar ma mai documentez. Te tin la curent. Te astept cu drag oricand cu intrebari;)

    1. Hmmm, din Bucuresti nu stiu de unde ai putea lua. Dar daca mergi la munte, sigur gasesti 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *