Inca de cand am vazut ca cei doi gutui ai nostri vor fi roditori mi-am zis ca neaparat trebuie sa fac ceva cu gutuile. Primul preparat este prajitura cu ciocolata, fara faina, cu gutui caramelizate si flambate. Al doilea, aceste gutui coapte in sos de miere cu whisky si mirodenii.
Ideea de gutui coapte mi-a venit cand prietena mea Andreea Thinkhealthy mi-a spus ca viseaza la gutui la cuptor. Gutui la cuptor? Nu mancasem niciodata. Ea mi-a spus ca le face ca pe mere. Atunci mi-am zis ca daca pot fi coapte ca merele sau ca piersicile, sigur pot fi coapte si cu un sos aromat si decadent. Pentru ca ii pastrasem ei doua si nu m-am intalnit cu ea sa i le dau (Andreea te rog sa ma ierti) le-am pus si pe ale ei in aceasta minunatie dulce si aromata.
Aceste gutui aromate, alaturi de iaurt grecesc sau inghetata sunt un desert de toamna perfect. Mai mult, daca nu va plac deserturile foarte dulci, acesta este exact ce trebuie. Gutuile in interior sunt putin acrisoare, dulceata putand fi portionata din sos.
Mai jos va las reteta acestor delicii de toamna.
Ingrediente (pentru portii):
4 gutui
5 linguri de zahar brun
5 linguri de miere
100 ml whisky, burbon sau coniac
3 stelute de anason
5-6 cuisoare
4-5 boabe de enibahar
3 batoane de scortisoara
2 cuburi de unt (~20 g) sau, pentru varianta vegana, 2 linguri de ulei de cocos
Pentru servire: inghetata de vanilie, iaurt grecesc sau frisca
Cum procedam:
Spalam si stergem bine gutuile, le taiem in jumatati, apoi le scobim parte cu seminte
Ungem u vas termorezistent cu unt (cu tot untul)
Punem gutuile in vas cu partea taiata in sus
Intr-un bol amestecam restul ingredientelor, inclusiv mirodeniile si le amestecam bine cu un tel
Turnam sosul format peste gutui
Coacem gutuile o ora la cuptorul preincalzit la 180 de grade
Le servim cu sirop, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie, lingura de iaurt grecesc sau frisca
!Nota – preparatul final nu contine alcool. Prin prepaeare termica alcoolul se elimina.