Gulii cu smantana si maghiran

Bunatati aproape uitate…

Nu de mult mi-a picat in mana una dintre cartile lui Radu Anton Roman (“Ardealul”). Spre rusinea mea nu citesem nicio carte cu retetele lui (nu-i timpul pierdut). Stiam ca el promova (si prin cartile si emisiunile ramase, inca o face) bucataria romaneasca si cauta retete si bucate uitate in timp, insa  nu ma asteptam sa fiu atat de uimita de diversitatea bucatariei romanesti, de multitudinea de ingerdiente care se folosesc in bucataria noastra. In continuare raman profund dezamagita de faptul ca multe dintre aceste retete au fost uitate, multi dintre noi preferand sa ne umplem stocamcul in loc sa savuram aromele si gusturile care – dupa cum veti vedea mai jos – ne sunt foarte la indemana.

7 (1)

O reteta mi-a atras atentia a fost cea care are ca personaje principale guliile, “gulioare” dupa cum le spunea el :).  Am studiat-o, m-am gandit putin cum sa o adaptez (nu se putea altfel) si am plecat la piata ;).  Inainte sa va descriu insa reteta, as vrea sa va spun, ca pe langa faptul ca sun foarte gustoase, guliile au si foarte multe beneficii: regleaza nivelul de zahar din sange, intaresc oasele si dintii, combat contractiile musculare, fortifica sistemul imunitar, previn anemia, previn cancerul, vindeca degeraturile etc. Daca v-am convins, mergeti la piata, luati doua gulii si dati-i bataie.

gulia

Ne trebuie:

  • doua gulii potrivite
  • 150 ml smantana
  • o legatura mica de maghiran verde (sau uscat)
  • cateva frunze de patrunjel verde
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • fulgi de ardei iute (optional)
  • ulei pentru prajit
  • paprika pentru decor 🙂

Cum facem:

  • taiem guliile cubulete
  • punem la incins uleiul
  • cand uleiul este incins adaugam guliile
  • le prajim la foc moderat timp de 10 minute

21

  • taiem marunt maghiranul si patrunjelul, adaugam fulgii de ardei iute

3 (1)

  • intr-un bol adaugam smantana si amestecul de verdeturi, asezonam
  • dupa ce am prajit guliile, le scoatem pe un prosop de hartie pentru a absoarbe excesul de ulei
  • tranferam guliile intr-un vas termorezistent

4 (3)

  • le amestecam cu smantana si le dam al cuptor pentru 15 minute

5 (2)

Aceste gulii pot fi consumate ca atare, dar merg foarte bine si cu o friptura.

8 (3)

Pofta buna!

poate iti place si

2 comments

  1. Imi plac guliile, gustul lor ma duc in vremea copilariei. Imi place gustul lor dulceag dar nu le-am gatit niciodata cu smantana!

    1. Eu mancasem doar gulii crude… cu sare. Nici nu iti inchipui cat de bune sunt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.