Geandra, desertul suprem al copilariei mele

Cum facea bunica din mamaliga o sarbatoare …si un mic indemn de inceput de an

Geandra, conform DEX  este un regionalism atribuit mamaligii foarte moi, a terciului din faina de “papusoi”, adica din malai. Nici nu stiu daca ce va prezint azi este o reteta in sine. De fapt nici nu stiu daca o veti face sau va va tenta. Ce vreau sa fac este sa va spun povestea din spatele acestui preparat cu nume arhaic.

Bineinteles ca povestea o are ca personaj pe bunica noastra, Viorica. Bunica noastra era aparte, facea din orice lucru neinsemnat o comoara, din orice zi obisnuita o sarbatoare. Va povesteam acum ceva timp cum era ziua in care faceam alivenci. Cam asa era si ziua in care bunica “ne scoatea geandra”, adica punea mai multa apa pentru  mamaliga si adauga putin malai. Lasa la fiert, iar dupa ce fierbea suficient terciul, scurgea o parte si il punea deoparte pentru noi. Dupa masa, amestecam geandra cu zahar si asta era desertul suprem.

Bunica Viorica in camera ei preferata, cea cu zestre

Desi facea aproape zilnic mamaliga, doar uneori ne intreba daca vrem geandra, fapt ce transforma acest terci intr-un desert deosebit.  Acum, ca om matur imi dau seama ca ea impacheta atat de frumos acest preparat atat de banal si necostisitor: pentru a masca neajunsurile, pentru a ne da impresia sa nu ne lipseste nimic. Ce-i drept, reusea  – verile pe care le petreceam la ea erau o desfatare a simturilor si trairilor.

Amintirea acestui aspect care mi-a marcat intr-un mod atat de placut copilaria m-a facut sa reflectez chiar la inceput de an. Traim  in viteza si in goana pentru agonisire; suntem pretentiosi, alegem si strambam din nas. Vrem frigiderul plin, desi nu suntem capabili sa consumam tot ce cumparam, visam mereu la ce nu avem si uitam sa ne bucuram de lucrurile marunte si frumoase care sunt chiar in fata noastra. Traim intr-o epoca in care avem de toate, ne permitem foarte multe si totusi unii dintre noi sunt din ce in ce mai nemultumiti.

Ce ar fi ca in  anul ce urmeaza sa incercam sa apreciem mai mult ceea ce avem, sa stim sa ne bucuram cu adevarat, sa facem tot posibilul ca tot ceea ce tine de noi sa ne aduca bucurie.

Daca ti-a fost pofta de mere si le-ai cumparat, spala unul sau doar sterge-l bine si mananca-l atunci, nu il pune in frigider unde vei uita de el; daca ai visat la o bluza si ti-ai permis sa o cumperi, nu o lasa cu eticheta pe umeras – maine e cea mai potrivita zi pentru a fi purtata; daca ti-e pofta de jumari, mananca 2-3, nu o sa te ingrasi 3 kilograme; daca vrei sa faci geandra, fa, nu te gandi ca e un banal terci de malai cu zahar.

Nu mi-am stabilit rezolutii fantastice pentru 2018. Tot ce imi doresc este sa fiu sanatoasa, sa pot munci si sa ma bucur de toate lucrurile minunate care ma inconjoara. Ceea ce va doresc si voua!

Ceaunul de la stana in care a fost mamaliga si in care urma sa facem geandra

Si daca tot vreti sa faceti geandra, puneti intr-un ceaun apa sau oala apa cu sare, adaugati malai cat sa obtineti consistenta unui iaurt. Fierbeti 10 min daca e malai grisat, 30 daca este din cel traditional. Puneti in boluri, indulciti dupa preferinte si savurati cat e cald.

Cu drag, Praji.

Poate iti place si

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.