Vara asta am petrecut foarte mult timp in jurul gratarului si, automat am gatit multe mancaruri cu legume coapte. Am invatat ca daca vinetele sunt coapte la foc (nu jar) ies mai albe, am copt ardei si am facut mancarea mea preferata de ardei copti, dar am facut si altceva, o reteta pe care v-o propun azi: gzapacho din rosii coapte.
Gazpacho este o supa de originine spaniola care se face din rosii la care se mai adauga ardei, ceapa, castraveti si usturoi, otet, ulei, sare si piper. In anumite locuri ale Spaniei se adauga in interior si paine, insa nu toata lumea o prefera. De-a lungul timpului reteta a fost adaptata, reinterpretata si modificata. Personajul principal ramas intotdeauna acelasi: rosia si supa consumata rece.
Cand cei de la Kitchen Shop mi-au propus sa testez Blenderul KitchenAid Artisan, din start m-am gandit ca vreau sa fac o supa de rosii, dar nu de oricare, ci gazpacho si nu de oricare gazpacho, ci din legume coapte.
Dupa cum observati in flmuleul de mai jos, treaba e foarte simpla: se spala si se taie rosiile, ardeii, ceapa si usturoiul, se coc toate pe gratar, se curata, apoi se transforma intr-o crema fina cu ajutorul blenderului… care pe langa ca e foarte bun, este si foarte frumos.
In unele retete aceasta supa are in compozitie paine inmuiata, eu am preferat sa fac painea pe gratar pentru extra textura atunci cand am mancat-o. Tot pentru extra textura am copt si porumb, ca doar e luna august, luna papusoiului si a cucuruzului.
- 1 kg de rosii coapte
- 1 ardei gras alb
- ½ ardei kapia
- 1 ceapa
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri de otet
- 5 linguri de ulei de masline extravirgin
- ½ lingurita de chimen
- ½ lingurita boia afumata
- Sare
- Gheata
- 1 stiutele de porumb (optiunonal)
- Paine
- Piper proaspat rasnit
- Spalam legumele si le stergem bine
- Taiem rosiile si ceapa in jumatati
- Catetii de usturoi ii invelim in folie de aluminiu
- Coacem legumele pe gratar doar cat sa se inmoaie
- Le curatam bine, apoi le bunem in bolul blenderului asezonam si mixam
- Mixam cateva secunde la functia „Chop”, apoi 1-2 minute la functia „Soup” – in functie de cat de fina ne-ao dorim
- La jumatatea timpului e indicat sa adaugam cateva cuburi de gheata – aceasta supa se serveste rece-rece. Eu, din pacate nu am avut.
- Coacem si un stiulete de porumb si punem cateva felii de paine pe gratar
- Punem supa in boluri, o decoram cu boabe de porumb copt si o mancam cu paine la gratar sau crutoane.
- Daca simyiti ca supa este prea acida puteti adaugam 1/4 sau 1/2 lingurita de zahar
Rosii coapte si veselie in gradina.
Cu drag, Praji.
(Articol sponsorizat)