Galette este o prăjitură rustică de origine franceză, care se referă la un tip de patiserie cu formă plată, rotundă, neînchisă în margini ca alte plăcinte.
De multe ori se întâmplă ca baza acestor tarte să nu se coacă suficient sau să fie moale din cauza că nu coacem în prealabil aluatul și, în plus, adăugăm fructe, iar azi și cremă. Ei bine de această dată am folosit funcția „pizza” a cuptorului meu Neff, care distribuie căldură de jos și ventilație prin sistemul Circo Therm – astfel tarta s-a copt corect și complet.
Ingrediente:
Pentru blat: 300 g făină albă, 150 g unt, 1 ou, 3 linguri de apă rece, o pișcătură de sare
Pentru cremă: 2 gălbenușuri, 100 g zahăr, 1 linguriță vanilie, 40 g griș, 400 ml lapte, o pișcătură de sare
Pentru tartă: 5 piersici înjumătățite și feliate, 200 g zmeură, 100 g fistic mărunțit, înghețată pentru servire
Cum procedăm:
Blatul: Amestecăm făina cu sarea, dăm pe răzătoarea mare untul, apoi frecăm între palme până obținem un pesmet. Adăugăm oul și apa și frământăm până avem aluat legat. Îl dăm la rece până facem crema.
Crema: amestecăm zahărul cu gălbenușurile, vanilia și sarea, turnăm laptele, apoi grisul. Dăm la foc mediu, la plita mea Neff, mediu sunt treptele 5-7, până când se îngroașă și se gătește grișul ~5 minute, amestecând continuu.
Tarta: Încingem cuptorul la 180°, funcția pizza. Întindem aluatul, adăugăm crema lăsând marginea aluatului liberă ~ 3 cm. Adăugăm piersicile, pliem marginile aluatului peste fructe. Dăm la cuptor pentru 30`.
După coacere adăugăm fisticul și zmeura. O servim caldă alături de înghețată de vanilie.