NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Fasole cu carnati chorizo, gatita incet

Picture of Prăji

Prăji

octombrie 28, 2016

Am dus iahnia de fasole la un alt nivel

Sotul meu iubeste ceea ce noi numim mancare traditionala. Cred ca toti barbatii iubesc mancarea cu care au crescut. Nu de putine ori s-a intamplat sa nu ii placa un fel de mancare facut de mine, nu pentru ca nu era bun, ci pentru ca nu semanana cu cel al mamei sale. De-a lungul timpului am luat decizia ca unele mancaruri sa le fac dupa reteta mamei sale, cum ar fi cele care nu au nevoie “sa le dai gust” – ficatiei sau cascaval pane. La celelate retete am incercat sa fac o varianta proprie care sa fie foarte buna, dar care sa nu semene cu cea  a mamei lui, ca sa nu creez conflict (care, evident, se desfasura doar in capul meu:)). Aparent un subiect amuzant, de multe ori aceasta “nu e ca a lu’ mama” creaza multa frustrare in randul gospodinelor tinere. Credeti-ma vorbesc din experienta. Aceasta decizie a fost una mai mult decat inteleapta. El iubeste in continuare mancarurile mamei lui, dar s-a indragostit si de cele facute de mine.

La fel a fost si cazul acestui fel de mancare. Fasolea cu carnati este o specialitate a soacrei mele, specialitate greu de egalat, recunosc. Dupa multe incercari si multe retete testate, am ajuns la o reteta de vis si nu visul meu, ci visul lui, de fapt al nostru (pfiu ce cuvinte mari). Este o reteta inspirata din cartea lui Jamie Oliver – Comfort Food. Reteta din cartea anterior numita este una vegetariana, insa cum barbatilor romani le place carnea in orice, eu i-am adaugat niste carnati chorizo. Acesti carnati au dus fasolea asta la un alt nivel, unul care te face sa mananci trei portii odata!

Cu aceasta ocazie mi-am inaugurat si noua cocota (oala de fonta), gasita din intamplare de la Lidl. Ce o fi fost in capul meu de nu mi-am achiztionat pana acum un astfel de vas?! Mancarea in vase de fonta are, la propriu, alt gust. Nu credeam ca este posibil sa fie o diferenta atat de mare, dar iata ca este. Vasul se incalzeste si distribuie caldura uniform atat pe fund cat si pe peretii laterali, mancarea se gateste uniform, iar gusturile se intrepatrund de zici ca nu-i adevarat.

Va las mai jos reteta de fasole cu carnati chorizo, gatita incet – se face mai usor de cat va asteptati, iar gustul este unul cel putin divin.

Lista de ingrediente (pentru 4 portii generoase)

Cum procedăm?

Ca o prima recomandare este sa folositi o oala de fonta, imagazineaza mult mai bine caldura si o distribuie uniform

Taiem ceapa marunt si o punem la calit in uleiul de masline, la foc mic

Adaugam boiaua afumata si otetul balsamic si lasam la foc mic timp de 15 minute (daca scade prea mult lichidul, adaugam 2 linguri de apa)

Taiem chorizo felii si il prajim separat, intr-o tigaie

Dupa cele 15 minute punem carnatii si usturoiul taiat felii peste ceapa calita

Adaugam rosiile din conserva si mai lasam sa fiarba 2-3 minute (daca rosiile sunt intregi le zdrobim usor cu lingura)

Scurgem de tot lichidul doar din una dintre conserve, pe cealalta o lasam cu ½ din lichid, apoi adaugam fcontinutul acestora in oala

Adaugam crenguta de cimbru, sosul Worcestershire si cele cateva picaturi de sos Tabasco si mai lasam la foc mic 5 minute, amestecand ocazional

Potrivim de sare si piper

Preincalzim cuptorul la 160 de grade

Luam o bucata de hartie de copt, o taiem cat e circumferinta oalei, o mototolim bine, o udam sub un jet de apa, apoi o intindem si o punem peste fasole (ca un fel de capac)

Bagam oala acoperita cu hartia de copt la cuptor pentru 1 ora

Servim “decorat” cu parmezan razuit si, de prefarat cu paine proaspata si muraturi. 😉

Nota

Carnatii chorizo sunt un sortiment de carnati (spanioli) picanti, drept pentru care preparatul va fi un pic iute. Asadar, daca nu mancati deloc picant, puteti sa ii inlocuiti cu un alt sortiment de carnati uscati.

Incercati sa dati note personale mancarurilor pe care le preparati. Asa veti fi recunoscti si apreciati.

Cu drag, Praji.

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.