NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Cum păstrez legumele pentru supă, la congelator

Picture of Prăji

Prăji

septembrie 12, 2025

Am fost în vizită la părinți zilele trecute și ne-am întors acasă, cum facem de obicei, cu traistele pline. Anul acesta ai mei sunt foarte bucuroși: au o grădină tare bogată. Drept urmare, mama mi-a dat de toate, din belșug.
 
Dacă fac un lucru cu sfințenie, acela este zeama de oase, cum îi spun eu. Se mai numește supă de oase, stock, bulion de vită sau bone broth. Fierb la foc mic-mic, minimum 10 ore, oasele împreună cu legumele. Rezultatul: o supă bogată în colagen și minerale. Este ideală ca bază pentru mâncăruri, dar și consumată ca atare. Eu o pun chiar și în hrana cățeilor noștri.
 

Supa de oase este considerată un preparat foarte nutritiv și are mai multe beneficii pentru sănătate, dacă este consumată regulat:

• Susține sănătatea articulațiilor, conține colagen, gelatină și aminoacizi, care ajută la menținerea sănătății cartilajelor și ligamentelor;
• Întărește sistemul imunitar, mineralele din oase (calciu, magneziu, fosfor) sunt ușor de absorbit și ajută la funcționarea corectă a organismului;
• Îmbunătățește sănătatea digestivă, gelatina poate repara mucoasa intestinală, sprijină un tranzit sănătos și este blândă cu stomacul;
• Sprijină sănătatea pielii, părului și unghiilor, colagenul menține elasticitatea pielii și poate contribui la un aspect mai sănătos.
 
Revenind la legume – căci despre ele vorbim – la fiecare supă, fie că este de vită, de găină sau de porc, pun aceleași legume, obligatoriu: morcov, păstârnac, pătrunjel (rădăcină și frunze), ceapă și usturoi. Adun și resturile de legume de la alte preparate: coji de ceapă uscată sau frunze de ceapă verde, coji de rădăcinoase, uneori chiar cotoare de ardei.
 
Pentru a se păstra cât mai bine, le videz crude, tăiate în bucăți mari.
 
Pentru o porție de supă pun, aproximativ: 1 morcov mare, 1 pătrunjel (rădăcină + frunze), 1 ceapă mare sau 2-3 mai mici, 1/2 căpățână de usturoi, 1/4 rădăcină de țelină sau o tijă de țelină apio.
 
Eu videz legumele în pungi speciale, astfel tin până la 12 luni la congelator.  Dacă le congelați in pungi tip zip, fără vidare, țin până la 6 luni. 

Important:

Congelarea să fie la o temperatură constantă, ideal -18°C sau mai mică.
 
Etichetez punga cu data congelării. E mult mai ușor să știu cât timp au stat acolo.
 
Când le folosesc, le pot pun direct în oală, nu e nevoie să le decongelez înainte.
 
Rețeta completă de supă și lista detaliată de ingrediente le găsiți aici
 

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.