Crumble cu afine si fistic, fara gluten

Am primit sambata de la cei de la „La Botteghina” mai multe produse italienesti premium. Printre paste, orez si pasta de masline se afla si un borcan de faina de orez. La atingere, mai tarziu am observat ca si la gust, aceasta faina este diferita de cea de la magazinele asiatice. Este usor mai aspra, nu e ca o pudra si are un gust mai plin. De fapt are gust. 🙂

Imediat cu am vazut-o m-am gandit la un crumble cu afine, fara gluten. Stiu ca multi dintre voi fie nu mancati gluten ca alegere, fie sunteti intoleranti sau aveti boala celiaca. Asa ca acest desert este pentru voi. Bineînțeles la fel de binevenit este si pentru noi, cei care consumam gluten.

Inainte sa va dau reteta, va spun ca acest crumble poate fi facut si in varianta vegana. Inlocuiti untul cu unt de cocos si aveti un desert vegan absolut delicios!

Mai jos va las reteta, catrva poze dragute si un scurt material video.

Ingrediente pentru 4 portii:

400 g afine de padure (sunt bune si cele de cultura)
50 g zahar muscovado sau melasa din trestie de zahar (daca nu aveti, puteti folosi si zahar brun sau alb) – daca doriți mai dulce, puteti sa puneți mai mult zahar
70 g faina de orez
50 g unt (sau unt de cocos)
O mana de fistic ~30 g (daca nu aveti fistic, putem folosi nuci sau migdale)
1 praf de sare

Cum procedam:

Ungem cu  putin unt un vas pretabil pentru cuptor – eu am folosit o tigaie de fonta cu invelis de email, cu diametrul de 23 cm (puteti folosi si o tava pătrată, metalica sau de sticla termorezistenta)
Amestecam afinele cu zaharul, apoi le adaugam in vas
Intr-un bol framantam usor restul de unt cu faina de orez si praful de sare pana obtinem consitenta unui pesmet
Tocam grosier fisticul si il amestecam cu „pesmetul” din faina si unt
Distribuim totul, uniform, peste afine
Coacem 35 de minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade, functia ventilatie.

Savuram cald sau rece, simplu sau alaturi de inghetata.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.