Mi-am dorit sa fac reteta asta inca de cand am vazut ca se gasesc in comerț cocoșei de munte proaspeti. Cumparam si congelati (coquelet de Bretagne), insa mi-au facut imediat cu ochiul cei proaspeti si i-am luat.
Combinatia de carne dulce de cocosel cu cartofi in sos de muștar cu smantana, mi se pare perfecta. In plus se face ușor și rezultatul este o masa completa, fara a fi nevoie sa mai adaugam ceva in plus – sosul de muștar al cartofilor face sa nu nu mai fie nevoie de salata sau murături. Va zic, este echilibrul perfect.
Mai jos va las reteta detaliata si cateva poze cu preparatul final.
Ingrediente (pentru 4 portii generoase)
2 cocoșei de munte
4 cartofi mari
200 g smantana (clasica, fermentata)
2 linguri mustar de Dijon
2 crenguțe de cimbrisor proaspat (thyme)
1 crenguța scurta de rozmarin (5 cm)
Ulei de masline
Sare
Piper
Ardei iute fulgi (optional)
Cum procedam:
Cocoseii de munte: daca e nevoie ii parlim la flacara (pentru a îndepărtat eventualul puf) – de spalat eu nu spal carnea din comerț (I rest my case here)
Ii ungem cu 1 lingura de ulei de masline/cocosel si apoi ii asezonam cu sare piper – ii dam deoparte cat pregatim cartofii
Cartofii:
Curatam cartofii și ii taiem wedges (ca ptr. prajit, dar mai mari)
Ii spălăm bine, apoi ii uscam cu un prosop
Punem 4 linguri de ulei de masline intr-un vas/tava (eu am folosit o tava ceramica de 30/20 cm)
Adaugăm cartofii, sare, pier, crenguțele de cimbru și rozmarin si amestecam bine totul
Punem cocoseii de munte peste cartofi
Coacem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 40 minute
Sosul:
Intr-un bol amestecam smantana cu muștarul
Scoatem vasul de la cuptor, reducem temperaturaa 180 de grade punem puii deoparte, apoi turnam sosul si il amestecam bine cu cartofii
Adaugam puii inapoi peste cartofi și introducem din nou la cuptor pentru 20 de minute.
Savuram ca atare alaturi de un pahar de vin alb.⁸
Cu drag, Praji