Gata! A venit vara! Ma declar fericita! Ma bucura atat caldura cat si abundenta de fructe si legume. Cand vine primavara, apoi vara, simturile mele se trezesc la viata, papilele incep sa saliveze si actul creator intra in functiunie. Doar sa vad anumite fructe sau legume si deja am o sumedenie de idei. La fel s-a intamplat si cu cobblerul pe care vi-l prezint azi.
Mi-am invitat prietenele la cina insa, fiind foarte prinsa la munca, efectiv nu am avut timp sa ma gandesc ce le voi gati. Salvarea a venit de la Monica Rosu care a facut anuntul ca au “bagat” la Lild rubarba. Vazusem acum un an la Alexandra de la Bucataria familiei mele o varianta de cobbler care m-a incantat, asa ca asta am hotarat sa fac. Pana acum eu preferam crumble-ul, insa de acum cobbler urca in topul preferintelor. Dar ce este acest cobbler, care din pacate nu are denumire in limba romana. Este un desert pe baza de fructe. Practic este format dintr-un strat de fructe coapte si unul de aluat fraged, dar cremos. Tocmai aluatul cremos il deosebeste de crumble, care se face cu aluat sfaramicios.
Si pentru ca aveam de ceva vreme in dulap o crema de cocos (atentie, nu lapte!) m-am gandit sa fac tot desertul unul vegan. Bineinteles, daca nu gasiti crema si unt de cocos sau pur si simplu nu vreti sa faceti un desert vegan, puteti folosi smanatana pentru frisca (nu frisca vegetala!) si unt clasic. Bineinteles gustul va fi diferit, dar tot bun. Pe langa deja nelipsitul cimbrisor, o nota speciala si un element care face diferenta intre un desert bun si unul excelent este zaharul muscovado. Gustul acestui zahar este unul aparte, de melasa, care la cuptor se caramelizeaza si transforma totul intr-un vis frumos.
Noi am mancat acest desert cladut, alaturi de o cupa de inghetata (de preferat de vanilie) si frunzulite de cimbrisor proaspat.
Din pacate poze prea multe cu interiorul si deseertul pe farfurie nu am, deorece am fost destul de ocupata sa imi intretin invitatii.
- 800 g capsuni spalate, curatate si taiate in jumatati sau sferturi in fuctie de marime
- 6-7 tije de rubarba, spalate si taiate in bucatale de 1 cm
- 200 g zahar muscovado (sau 150g zahar alb)
- 1 praf de sare
- 1 lingura amidon de porumb
- 3 crengute de cimbrisor – doar frunzele
- 150 g faina integral de grau
- 150 g faina alba de grau
- 60 g unt de cocos (sau unt) + 1 lingura/1 cub pt uns tava
- 100 g zahar muscovado (sau 80 g zahar tos-alb)
- 200 ml crema de cocos (sau smantana pentru frisca)
- 1 praf de sare
- Inghetata pentru servire
- Amestecam toate ingredientele pentru umplutura
- Ungem tava cu unt, apoi turnam fructele
- Intr-un bol incapator punem faina, praful de sare, zaharul si untul
- Amestecam cu degetele sau mixam intr-un blender pana obtinem un pesmet
- Adaugam crema de cocos/smanata si amestecam usor cu o spatula sau lingura de lemn doar cat sa se incorporeze – nu-i nicio problema daca se fac cocoloase, asta ne si dorim
- Turnam aluatul format peste fructe si il intindem usor
- Coacem la cuptorul incins la 180 de grade pentru 45 de minute
- Lasam sa se raceasca usor si servim alaturi de un cub de inghetata si frunzulite de cimbrisor proaspat.
Cu drag, Praji.
No comments
Prăji, thanks! And thanks for sharing your great posts every week!