Un desert care poate fi consumat fara vina
Dupa succesul pe care l-am avut cu brownie vegana, atat acasa, cat si pe blog, m-am hotarat sa fac mai multe retete de acest fel. Aceste preparate pot fi consumate fara mustrari de constiinta – cel putin in cazul meu. Inca de cand am gustat ciocolata de casa facuta de prietena mea Andreea, de la Taste Bazaar, mi-am zis ca trebuie sa incerc sa fac varianta vegana si fara zahar a acestui deliciu al copilariei noastre. Asa ca nu am mai stat pe gandui si am luat reteta de pe blogul ei apoi am comandat produsele pe care voiam sa le folosesc. Am inlocuit zaharul cu indulcitor pudra din agave, laptele praf cu lapte praf din soia (nemodificata genetic) si untul clasic cu unt de cocos – toate de la Solaris.
Ca textura a iesit exact ca cea clasica. La gust, cand am incercat-o cat inca nu era intarita mie mi-a placut, desi mi s-a parut usor amaruie de la cacao, iar lui Mircea I s-a parut asa-si-asa. Dupa ce s-a intarit, povestea a fost cu totul alta: extrem de gustoasa! Sotul meu, surprinzator, a fost foarte incantat de gust. Ce mi-a placut foarte mult a fost dulceata ei – spre deosebire de zahar, care lasa un gust intens in gat (mie mi se pare un fel de usturime din cauza dulcetii), indulcitorul din agave este mai gentil si la gust si ca textura. S-a intarit la fel ca cea cu lapte praf si unt animale, singura diferenta este ca este usor, dar usor mai gumoasa decat prietena ei nevegana. Asadar, daca tineti post, aveti nevoi alimentare speciale sau doar aveti un alt stil de viata alimentara, va recomand cu caldura aceasta ciocolata vegana.
Ps. Ceea ce vedeti alb la exteriorul feliilor este untul de cocos, care se topeste rapid la temperatura camerei, facand ciocolata lucioasa. Eu am facut pozele imediat cum am scos ciocolata de la frigider.
- 100 g unt de cocos
- 150 g indulcitor din agave pudra
- 100 ml apa
- 350 g lapte praf din soia
- 40 g cacao
- 1 lingurita extract de vanilie
- 50 g nuci sau alune (usor prajite)
- Punem intr-o oala untul, indulcitorul si apa si lasam la foc mic pana untul si indulcitorul se topesc, apoi dam departe si lasam lichidul sa se raceasca
- Intr-un bol incapator amestecam zaharul praf si cacaoa
- Dupa ce lichidul este racit adaugam extractul de vanilie apoi il turnam in fir subtire peste compozitia solida
- Amestecam pana obtinem o pasta groasa, lucioasa
- Incorporam nucile/alunele
- Turnam compozitia pe o folie de plastic si formam un tub pe care il strangem la capete
- Dam ciocolata la rece pentru minim doua ore.
Va puteti bucura de gusturile copilariei chiar daca postiti sau sunteti vegani. 🙂
Cu drag, Praji
No comments
wow. ce imagine fenomenala… yammy