Cofetarie in bucatarie 3
Daca tot ma „autointitulez” (ca tot se foloseste zilele acesta expresia :)) prajiturista, nu pot sa nu fac din cand in cand cate o prajitura de cofetarie: sa va arat ca da, intr-o bucatarie de-acasa se pot realiza si prajituri de cofetarie – atentie: mult mai gustoase si mai sanatoase!
Dupa amandine si savarine e randul acestor minunatii cremoase, dar si crocante numite choux a la creme. Se fac usor – daca ai nitica rabdare – si dintr-o portie obtii destule prajituri sa servesti o duzina de invitati 😉
Ne trebuie:
Pentru gogosele (choux)
- 250 ml apa
- 150 g faina
- 100 ml ulei
- 4 oua
- un praf de sare
Pentru crema (creme patissiere)
- 300 ml lapte
- 1/2 pastaie de vanilie (sau extract de vanilie, dar care contine seminte)
- 3 galbenusuri
- 50 g zahar
- 20 g amidon
- 20 g faina
- 1 praf de sare
Pentru decor
- frisca
- zahar pudra
Cum procedam:
Choux
- intr-o cratita punem la fiert la foc mic apa si uleiul
- cand da in primul clocot, luam de pe foc si turnam toata faina dintr-o data
- punem inapoi pe foc si amestecam pana se fomeaza o bila – lasam la racit
- cand aluatul este racit (nu e obligatoriu sa fie rece-rece, ci sa nu mai fie fiebinte pentru a nu „coace” ouale) adaugam ouale pe rand, unul cate unul. Atentie, nu adaugati urmatorul ou pana ce nu se incorporeaza cel dinainte
- dupa ce am incorporat ouale punem aluatul intr-un pos sau intr-o punga mai groasa (eu asa am facut)
- taiem punga la un colt si pe o tava in care am pus hartie de copt, formam gramajoare de aluat. Dimensiunea gramajoarelor le faceti dupa preferinta, retineti insa ca acestea isi vor dubla volumul, drept pentru care trebuie sa lasam suficient spatiu intre ele in tava
*cea din colt a iesit cea mai frumoasa 😉
- coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade C/ gaz4 pentru 30 minute sau pana cand devin aurii
- Regula de aur: nu deschideti usa cuptorului in primele 15-20 de minute pentru ca daca o faceti, gogosile se vor lasa si veti avea niste placinte turtite
- le scoatem din cuptor si le lasam la racit, apoi le taiem in doua – vom observa ca vor fi goale pe dinauntru, locas numai bun pentru crema 🙂
Crema (creme patissiere)
- taiem pastaia de vanilie pe lungime si cu ajutorul unui cutit radem semintele din interiorul pastaii
- intr-o cratita punem laptele, pastaia de vanilie si semintele si o dam la foc mic
- intr-un bol amestecam galbenusurile si zaharul
- dupa ce s-a incorporat zaharul in galbenusuri, adaugam amidonul, faina si sarea
- cand laptele s-a infierbantat (atentie, nu trebuie sa fiarba!) il adaugam putin cate putin in compozitia cu ou, amestecand continuu
- dupa ce am incorporat tot laptele, transferam totul inapoi in cratita si punem pe foc (tot la foc mic)
- lasam sa fiarba usor amestecand incontinuu pana cand crema capata consistenta unei budinci
- luam de pe foc si lasam la racit. Pentru a nu se forma crusta acoperim crema cu o folie alimentara pe care o punem direct pe crema
- dupa ce s-a racit crema, o punem intr-un pos (sau punga mai groasa), taiem la capat si umplem partea de jos a gogoselelor. Daca nu vreti sa va complicati cu punga, umpleti-le cu o lingurita. Peste crema punem frisca prin acelasi procedeu ca mai sus.
- Punem „capacul”, presaram zahar si savuram.
Va doresc spor si pofta buna!
No comments
Arata incredibil!!!!! Imaginile sunt din ce in ce mai delicioase!!!! Super!
Multumesc frumos! 🙂
Ce imagini frumoase! 🙂
Mulțumesc frumos! 🙂