Chakalaka – tocana africana de fasole si un anunt

Cand National Geographic m-a provocat sa fac aceasta reteta mi-a zis doar numele ei „Chakalaka”. Initial m-am speriat putin, dar stiam ca am sa ies din zona mea de confort cand o voi pregati si am acceptat imediat. Cand am facut si degustat preparatul mi-am dat seama ca acceptând aceasta provocare am călătorit in Africa de Sud cu gustul si mirosul si de asta va invit si pe voi sa o faceți. Se face mult mai simplu decât va așteptați. Promit!

Chakalaka inseamna de fapt tocana de legume. Cea pe care am facut-o eu este una cu fasole si legume, aceeași reteta pe care o face marele chef Gordon Ramsay sefului tribului Zulu.

Dar de ce aceasta reteta, de ce aceasta tinuta?! Pentru ca prin intermediul ei va anunt ca din 23 august, la National Geographic, incepe un sezon nou din serialul de cooking si travel „Gordon Ramsay: Calator cu gust”. Il veti vedea pe cunoscutul chef britanic cum exploreaza 7 noi bucatarii si are parte de situatii limita: participa la o cursa traditonala cu tauri pe un camp de orez din vestul Sumatrei; se scufunda in apele furtunoase si stancoase ale Tasmaniei in cautarea de homari gigantici; exploreaza pesteri cu lilieci in Indonezia in cautare de creveti uriasi; bate cu un ATV drumurile mlastinoase si periculoase ale Louisianei pentru a gssi verdețuri proaspete si a vana broaste si languste; inoata in apele reci de pe coasta Norvegiei pentru a descoperi ingredientele fiordurilor, pescuieste traditional în sudul Indiei cu plase de 90 kilograme, infruntand valurile puternice;

Revenind la Africa de Sud,  il vom vedea pe Gordon Ramsay gatind asistat de chef Zola Nene si de rinoceri. El va descoperi aromele locale in piata de mirodenii, va gusta midii picante dupa un salt spectaculos din elicopter si va pescui bibani. Testul final va fi dat in fata unui sef de trib Zulu pentru care va gati si aceasta Chakalaka, reteta pe care v-o las mai jos.

Va indemn sa o faceti si voi si sa o postati pe Instagram pentru a participa la concursul pe care l-am lansat acolo. Puteti castiga un blender vertical Kitchen Aid, cu 5 viteze si 5 accesorii. In plus este absolut delicioasa! Combinatia de curry cu sos de rosii si otet, completate de fasole, mama-mama! Am mancat pe nerasuflate!

Mai jos va las si reteta video si scrisa. Eu am facut o cantitate mare, 10 portii, voi insa puteti sa faceti mai putina. Important e sa faceti Chakalaka. 😉


Ingrediente (pentru 10 portii):

3 cepe galbene, taiate in cubulete medii

3 ardei grasi verzi, taiati în cubulete medii

4 rosii, taiate în cubulete medii

2 carei de usturoi, tocati marunt (eu am uitat sa ii pun)

3 morcovi, decojiti și dati pe razatoarea mare

60 ml  de ulei vegetal

250 g de sos de rosii

50 ge zahar brun

60 ml de otet de mere

50 g de praf de curry

Sare si piper dupa gust

1 litru de apa

4 conserve de fasole alba (conserve standard de 400 g)

Cum procedam:

Punem la foc mediu o oala de 5 l, apoi adaugam uleiul si ceapa pe care o calim pana devine translucida

Adaugam ardeii si usturoiul si lasam la foc mediu pana se inmoaie

Adaugam rosiileșsi morcovii, apoi sare si piper, praful de curry zaharul si oțetul si amestecam

Adaugam sosul de rosii si lasam cateva minute la foc mic pana se inmoaie putin morcovul

Dupa ce morcovul s-a înmuiat, adaugam apa si mai lasam la foc 5-6 minute dupa ce începe sa fiarbă
La final adaugam fasolea si mai lasam la foc mediu doar cat sa se impregneze fasolea cu gustul tocanei
Luam vasul de pe foc si il lasam deoparte 10 minute
Servim chakalaka simpla, in boluri.

Pe pagina mea de Instagram va astept cu un concurs unde puteți castiga un blender Kitchen Aid in valoarea de 900 de leo.

u drag, Praji


poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *