Toamna + ciocolata = perfectiune
Dupa neasteptat de deliciosul tort pe care l-am facut impreuna cu voi live pe Facebook, mi-a ramas niste crema cu mascaprone si dovleac si niste dovleac copt. De fiecare data cand deschideam frigiderul vedeam cele doua boluri si parca mi se blocase creierul – efectiv nu-mi venea nicio idee de cum as putea sa le folosesc.
Navigand insa pe Facebook, Dia de la Retetele mele dragi mi-a dat o idee. Ea facuse o negresa cu dovleac si sos de piure de castane. Atunci m-am gandit ca as putea sa adaptez reteta mea de brownie cu crema de branza si portocale si as putea sa o transform intr-una cu mascarpone si dovleac. N-am mai stat pe ganduri si m-am apucat de treaba. Aveam in casa de toate, eram foarte relaxata, asa ca am avut impresia ca am depus zero efort.
Rezultatul: o prajitura ciocolatoasa, densa si cremoasa. O explozie de ciocolata cu gust de toamna.
- Pentru baza
- 180 g unt
- 260 g ciocolata neagra (amaruie)
- 260 g zahar (de preferat brut din trestie de zahar)
- 1 lingurita extract de vanilie
- 3 oua
- 80 g faina
- 80 g cacao
- Un praf de sare
- 100 g crema mascarpone
- 50 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar pudra
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita de ghimbir pudra
- 1/4 lingurita five spices (optional)
- 1 varf de lingurita (cutit) cuisoare macinate
- 1 varf de lingurita (cutit) nucsoara
- 400 g (+/-) piure de dovleac copt (la care avem nevoie de putin zahar brut si mirodenii dupa preferinta, din cele mentionate mai sus)
- Punem intr-un bol termorezistent untul, zaharul si ciocolata si le topim pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
- Lasam compozitia sa se racoreasca, apoi adaugam ouale batute usor in prealabil (avem grija sa racim suficient compozitia – daca turnam ouale cand compozitia este prea calda, ouale se vor transforma in omleta), apoi extarctul de vanilie
- Cernem in bolul cu ciocolata faina in care am pus praful de sare si cacaoa, apoi amestecam usor doar cat sa le inglobam
- Turnam compozitia tava tapetata cu hartie de copt, apoi pregatim crema
- Taiem dovleacul de copt (soiul rotund, nu in forma de para) bucati mari, il curatam de pulpa, apoi presaram pe deasupra putin zahar brut si mirodenii (dupa preferinta)
- Il coacem pentru 30 de minute la 180 de grade celsius
- Dupa ce s-a copt, il lasam putin sa se raceasca, il curatam de pe coaja, iar pulpa o transformam in piure (eu am facut piureul cu o furculita, daca doriti sa fie mai fin, puteti folosi un blender)
- Amestecam toate ingredientele si le mixam 1 minut la viteza maxima
- Punem cu ajutorul unei linguri, crema din loc in loc peste compozitia cu ciocolata
- Cu ajutorul unei furculite facem un model marmorat, adica intrepatrundem crema de branza cu compozitia cu ciocolata
- Coacem la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 de minute
- O lasam sa se raceasca in tava, apoi o taiem cuburi.
Eu am facut prajitura duminica, in timp ce citeam. Ce voiam sa va spun cu asta, e ca aceasta prajitura chiar se face foarte usor. Ar fi si pacat sa nu o faceti. 🙂
Cu drag, Praji.