Ce poate fi mai fain in serile din perioada sarbatorilor decat sa stai la filme si sa savurezi ceva bun facut de tine?! Va zic eu, mai nimic.
Azi, cu doar cateva zile inainte de Craciun vin la voi cu o reteta simpla si de efect: bradut din aluat fraged cu unt si iaurt, umplut cu crema de spanac, unt și usturoi si, bineînțeles cascaval.
Daca stiti sa faceti un aluat de tarta, inseamna ca stiti sa faceti si acest bradut. Daca nu stiti, va uitati la clipul de mai jos si stiti sa-l faceti.:)
Pentru aluat am folosit faina alba de grau, unt gras 82% Lurpak, oua de tara si iaurt. Pentru extra aroma am adaugat in aluat fulgi de ardei piri-piri si usturoi granulat.
Mai jos va las clipul si reteta scrisa.
Ingrediente (pentru doi braduti):
Pentru aluat:
500 g faina alba de grau
250 g unt 82% grasime
1 lingurita sare
1 lingurita usturoi granulat
1 libgurita fulgi de ardei iute piri piri (optional)
5 linguri iaurt
2 galbenusuri
Pentru umplutura:
1 cutie 200 g baby spanac sau o mana de spanac
30 g unt
3 catei de usturoi
1 lingurita sare
100 g cascaval razuit
Pentru uns:
1 ou
Cum procedam:
Aluatul:
Intr-un vas amestecam faina cu sarea, usturoiul fulgii de ardei a
Adaugam untul rece, taiat cuburi și framantam/frecam intre degete untul infainat pana obtinem textura de pesmet
Dupa ce am obținut textura de pesmet, adaugam iaurtul si galbenusurile si framantam un aluat
Intindem aluatul pe un balt de lucru rece.
Impartim aluatul in doua si il dam la frigider cat facem umplutra
Umplutura:
Sotam spanacul intr-un cub de unt (10 g din cele 30), apoi il lasam sa se raceasca
Punem spanacul rece, cele 20 g unt, usturoiul si sarea si dam prin blender pana obtinem o pasta
Montaj:
Intindem 2 foi de aluat pe 2 foi de copt
Punem prima foaie de aluat (cu tot cu hartia de copt) in tava, apoi decupam in forma de bradut
Cu excesul de aluat vom face bradutul cu nr 2
Adaugam 1/3 din cantitatea de pasta de spanac si jumătate din cascavalul razuit
Adaugam a doua foaie peste bradut, nivelam putin cu sucitorul, apoi decupam pe forma existenta a bradutului
Taiem forma „ramuri” cu ajutorul unui cutit ascutit, apoi le rasucim pentru a expune umplutura
Batem oul si ungem bradutul cu el
Coacem la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 20 de minute
Savuram cald!
Cu drag, Praji