NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Ragú alla bolognese sau sos bolognez

Picture of Prăji

Prăji

iunie 2, 2020

Sosul bolonez este un sos pe baza de carne, specific bucătăriei italiene, care se foloseste in combinatie cu paste sau pentru lasagna. Acest sos de poate face din ce carne doriti: porc, vita, combinatie din cele doua, pasare, iepure etc.

 

Sosul se poate face atat intr-o oala de fonta (cum am facut eu), una cu fundul dublu sau in slow cooker (Crock-Pot). Important este ca aceasta combinatie de carne, legume si supa sa fiarba la foc mic minim o ora.

Reteta este destul de simpla, complexitatea gustului insa, vine de la timpul lung de preparare la foc mic: 1-2 ore.

Reteta de azi este pentru 10 portii. Eu asa fac de obicei. Pregatesc 2-3 portii imediat cum il prepar, iar restul congelez. Este ideal dacă urmați un plan alimentar, daca faceti meal prep sau daca doar pur si simplu veniți de la munca și vreti sa mâncați ceva bun, dar nu aveți timp și chef sa va complicați. Scoateți de cu seara sosul de la congelator si il dezghețat la frigider. În momente de panica și pofta, puteti pune sosul direct congelat intr-o oala si il dezghetati la foc mic.

Mai jos va las un video cu metoda prepararii, reteta scrisa si cateva poze apetisante.

Lista de ingrediente (Pentru 10 portii)

Cum procedăm?

Rumenim bine pancetta taiata felii  apoi adaugam ceapa tocata mărunt

Amestecam bine si lasam la foc mediu 1 minut

După 1 minut adaugam telina, la fel, taiata marunt, o amestecam bine cu pancetta si ceapa si mai lasam 1 minut

Adaugam morcovii, ii amestecam bine si pe ei, punem capacul si lasam  legumele sa se inabuseasca 2-3 minute

Dupa cele 2-3 minute adaugam carnea tocata (eu am folosit carne de porc)

Maruntim bine carnea, o amestecam cu pancetta si legumele apoi o lasam sa se rumneasca bine (o sigilam) timp de 3-4 minute – fara capac

Dupa ce carnea a capatat culoare maronie si nu mai avem portiuni de carne cruda, turnam 150 ml vin rosu si amestecam

Apoi diluam cele 80 g de pasta de rosii in putina supa si turnam lichidul peste carne si amestecam

Turnam si restul de supa, asezonam cu sare si piper si dam focul la mic

Lasam sa fiarba la foc mic, cu capac, timp de o 1 h, 1h 10 minute, amestecand ocazional

Daca dupa o ora nu a scazut deloc lichidul, luam capacul si continuam fierberea fara capac inca 10-20 minute pana cand obtinem un sos gros, dar cu bucatatele de carne ferme.

Fierbem tagliatelle confrom indicatiilor de pe ambalaj, le strecuram si punem peste ele sosul bolognez. Un deliciu!

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.