NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
iunie 9, 2020
… si o veste buna de la eMAG
De abia asteptam sa inceapa sezonul cireselor. In fiecare an fac ceva bun cu ciocolata si cirese. Anul acesta insa, am vrut sa fac un desert mai special, care sa includa flambarea lor intr-o bautura fina, mai exact coniac. Am sincronizat momentul publicarii reteti cu cel al lansarii pe platfoma eMAG a doua noi sectiuni: bacanie si bauturi alcoolice. Ba mai mult, daca faceti comanda de minim 100 lei in aceste doua sectiuni si introduceti codul „bacanie”primiti o extra-reducere de 20 de lei din pretul total afisat (promotie valabila azi 10 iunie 2020).
Inainte de a va detalia delicioasa combinatie de crumble cu cacao si migdale, cirese caramelizate si flambate in coniac si ganache fin de ciocolata neagra, vreau sa va spun cateva cuvinte si despre felul in care vin ambalate bauturile alcoolice. Daca ma urmariti pe cananele de social media stiti ca primesc des colete, unele dintre ele continand si sticle. Nu mai devreme de cateva zile am primit un colet cu 4 sticle din care una sparta. Ei bine, vestea buna e ca Emag a conceput o ambalare foarte sigura, in care sticlele vin ambalate mai intai intr-un sistem din destul de gros, apoi intr-o cutie, la fel, tot din carton. In plus, ambalajul este exclusiv din hartie, fara urma de plastic. La finalul articolului va las unboxingul pe care l-am facut cand au venit sticlele. Spun „sticlele”, pentru ca am comandat o sticla de coniac si una de gin. Coniac am folosit in reteta de azi. Cu ginul voi face cateva combinatii faine pe care, bineinteles, le voi impartasi si cu voi.
Ajungem si la reteta si va spun ca este creatie proprie de la zero de care sunt tare mandra. Practic e un desert care „bifeaza” multe preferinte la nivel de gust si textura. Crumbleul cu faina de migdale, unt si cacao este cel care ofera textura, ciresele inmuiate in caramel cu unt, apoi flambate in coniac fin vin cu aciditate si aroma si crema ganache aerata vine cu delicatete si gust fin.
Desi par multe elemente si poate parea un proces complicat, acest desert este de fapt unul foarte simplu, care poate fi facut si de un incepator intr-ale gatitului.
Mai jos va las reteta video, reteta scrisa detaliata, cateva poze dragute, ofertele Emag din sectiunile bacanie si bauturi alcoolice si un scurt video cu ambalajul in care au venit cele doua sticle de bauturi alcoolice.
Pasul 1
Amestecam toate ingredientele pentru crumble
Apoi, cu mainile bine infainate, maruntim unul si il amestecam pana obtinem textura de pesmet
Distribuim acest pesmet pe o tava in care am pus in prealabil hartie de copt
Il coacem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15 minute
Il scoatem de la cuptor, il lasam sa se raceasca, apoi il punem intr-un bol
Pasul 2
Rupem ciocolata bucatele si o punem intr-un vas adanc, apoi adaugam praful de sare
Infierbantam frisca lichida (atentie, doar o infierbantam pana scoate aburi, nu dam in clocot)
Turnam frisca peste ciocolata – avem grija ca toata ciocolata sa fie acoperita
Dupa cele doua minute amestecam cu o spatula pana cand se topeste aproape toata ciocolata
Continuam amestecarea cu un tel pana obtinem o crema lucioasa
Adaugam cubul de unt si mai amestecam pana se topeste s se incorporeaza in crema cu ciocolata
Acoperim ciocolata cu o folie de plastic – avem grija ca folia sa intre direct in contact cu ciocolata petru a evita formarea de pojghita
Dam ciocolata deoparte sau la frigider pana se raceste complet
Pasul 3
Intr-o tigaie sau cratita punem zaharul si apa si lasa la foc mic pana cand zaharul se caramelizeaza si capata o culoare aramie
Adaugam cubul de unt si il amestecam in caramel
Dupa ce s-a topit untul adaugam ciresele si le lasam la foc mic 2 minute
Dupa cele 2 minute turnam coniacul
In continuare avem 2 variante:
Prima varianta: lasam sa fiarba la foc mic 4 minute – astfel se elibereaza alcoolul din coniac si ramane doar aroma, iar ciresele se vor inmuia
A doua varianta: imediat cum am turnat coniacul, cu ajutorul unui aprinzator, bricheta sau chibrit aprindem coniacul din tigaie – punem focul in margine deasupra cireselor, iar vaporii fierbinti vor lua foc
Avem grija sa stam cu capul departe de vas deoarece instantaneu se va declansa o flacara intensa, dar care se va stinge de la sine in cateva secunde (deci nu va alarmati, flacara va fi la inceput mare, apoi, in cateva secunde se va miscora si va disparea de la sine)
Dupa ce flacara dispare inseamna ca s-a evaporat si alcoolul
Mai lasam la foc 2 minute pana se inmoaie ciresele, apoi dam deoparte
Pasul 4
Scoatem crema ganache de la rece, o transferam intr-un bol incapator si o mixam 2-3 minute, pana obtinem o crema mai deschisa la culoare, dar mai fina si aerata
Transferam crema intr-un pos cu dui (accesoriu metalic cu orificiu rotund) sau cu spirt (accesoriu metalic cu orificiu zimtat)
Pasul 5
Pregatim 8 vase pentru a monta desertul: pahare, cupe, cescute, etc
Montam desertul dupa cum urmeaza: un start de crumble, o lingura de cirese cu tot cu sos, apoi cu ajutorul posului pompam un strat de aveline (moate) de ganache
Optional decoram cu cirese.
Savuram rece!
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.